Polisen presenterade listan för första gången år 2015, årets rapport är den tredje i raden. Det finns tre kategorier på listan, men de tre kategorierna har gemensamt att det finns någon form av kriminell inverkan på lokalsamhälllet.
På senare tid har nyttan med listan debatterats. Somliga menar att listan stigmatiserar områden, medan andra tycker att listorna bildrar till en förståelse för den problematik som finns.
Hovsjö och Fornhöjden blir ”riskområden”
Sedan tidigare kategoriseras Ronna, Geneta och Lina som särskilt utsatta områden (se faktaruta för definitioner). Områdena ligger oförändrade kvar på år 2019 års lista, men utvecklingen i Ronna har markerats med en gul pil på listan som delades ut på polisens pressträff vilket betyder att utvecklingen går åt fel håll.
Hovsjö och Fornhöjden var utsatta områden i 2017 års lista men ses nu som riskområden, det vill säga att de uppfyller kraven för utsatta områden, och att de riskerar att bli särskilt utsatta om ingenting görs.
– Man får vara nyanserad, visst går det åt fel håll i vissa delar men åt rätt håll i andra. Det finns ett fortsatt utanförskap, och vi ser en påtaglig nyrekrytering där äldre rekryterar yngre till kriminell verksamhet i bland annat Ronna, säger Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef i Södertälje.
Han menar de gjort mycket sedan den förra listan presenterades, men att lokalpolisområdet inte märkte av förstärkta resurser förrän årsskiftet 2017/2018.
– Det var då det började märkas internt här med att vi kunde rekrytera poliser. Och sedan dess har det inte gått så lång tid.
Problem med rekryteringen av unga
Max Åkerwall menar att ett problem är de kriminellas rekrytering av unga, och det är även en av de viktigaste frågorna i arbetet framåt.
Se videon för att höra mer om det.
Tre kategorier av utsatta områden
Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:
- Särskilt utsatt område (23) – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
- Utsatt område (32) – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.
- Riskområde (6) – kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.