Genrebild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Så blir sommarens feriepraktik

Publicerad

Även i år ska alla niondeklassare som vill få feriepraktik i Södertälje. Men inte bara inom kommunen, som det varit tal om, utan även företag i Södertälje får ta emot sommarjobbare.

Tidigare i år stod det klart att SKL, Sveriges kommuner och landsting, ville att feriepraktikanter skulle erbjudas jobb endast i kommunal regi. Något som Södertälje kommuns tjänstemän också föreslog. Det skulle innebära några hundra färre platser.

Men igår klubbade arbetslivsnämnden igenom beslutet att även det privata näringslivet fortsatt ska kunna erbjuda Södertäljeelever sommarjobb.

”Första foten in”

– Vi har en hög arbetslöshet i Södertälje. Och sedan tidigare år har vi sett att många ungdomar har fått in sin första fot på arbetsmarknaden genom feriepraktik inom det privata näringslivet, och det tycket vi är ett viktigt skäl, säger nämndens ordförande Nils Carlsson Lundbäck (MP).

– Vi har heller aldrig behövt säga nej till företag för att det saknats praktikanter.

Hur ser du på SKL:s argument att det är svårt för kommunen, som ansvarar för ungdomarnas arbetsmiljö, att kontrollera den?

– Där ser vi inga problem. Kommunen gör ju massor av placeringar i andra arbetsmarknadsinsatser. Det är samma rutiner och dokumentation när det gäller arbetsmiljön.

Samtliga partier röstade för ordförandens förslag utom Moderaterna och Kristdemokraterna.

Vem får feriepraktik?

Ungdomar skrivna i Södertälje i årskurs nio som är födda 2002. Dessutom de som går i årskurs ett och två, födda 2001 och 2000, med särskilda behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.