– Om man tänker på de extrema saker som har hänt här tidigare har det blivit bättre, säger Södertäljebon Eva Andersson.
Fram till 2010 var det fruktade så kallade Södertäljenätverket som mest aktivt. Utpressning, uppgörelser och skjutningar var vardagsmat i Södertälje och många Södertäljebor levde i skräck. Efter en massiv polisinsats sitter nu flera de ledande personerna i nätverket bakom galler. Efter det har staden blivit tryggare.
– Utifrån de våldshandlingar som begicks då var det viktigt att gärningsmännen greps och efter det har våldsproblematiken minskat kraftigt, framförallt i krogmiljön, säger Towe Wisell tillförordnad polisområdeschef i Södertälje.
Färre misshandlas
Statistik från Södertäljepolisen visar att antalet misshandelsfall utomhus i Södertälje har minskat med 36 procent mellan åren 2009 och 2014, från 737 till 471. Men att fängsla ledarna i nätverket räcker inte för få bort kriminaliteten i området. I dag arbetar polisen fortsatt aktivt tillsammans med kommunen och olika myndigheter för att stoppa ekonomisk brottslighet och göra det mindre attraktivt att begå brott i området.
– Ett parallellsamhälle har skapats vid sidan av de kriminella gängens våldsbrott, där man sysslar med ekonomiskt brottslighet. Ett exempel på det är den såkallade ”assistanshärvan” inom hemtjänsten, säger Towe Wisell.
Polisen har arbetat aktivt tillsammans med bland annat Skatteverket och Försäkringskassan för att få personerna bakom härvan åtalade.
– Innan fokuserade vi på nätverket, för det var dem som syntes när någon blev skjuten. Men istället för att endast lagföra individerna, försöker vi också göra någonting åt problembilden i lokalsamhället, säger Johan Thornberg tillförordnad chef för aktionsgruppen inom Stockholmspolisen.
”Massmobiliserar mot brottsaktiva ungdomar”
Socialtjänsten i Södertälje har i flera år fått utökade resurser och kunnat anställa socialarbetare som hjälper unga killar att komma från bort ett utanförskap.
– Vi massmobiliserar mot de mest brottsaktiva ungdomarna i kommunen genom att erbjuda stöd. Det kan handla om att lotsa ungdomar till föreningar eller fotbollsklubbar och vi kan även vara deras talespersoner i skolan. På det sättet behöver de inte umgås i negativa kamratkretsar, säger Rosmarie Lundqvist gruppchef på Socialtjänsten i Södertälje.
2012 startades en avhopparverksamhet i kommunen och ett tiotal personer har genom satsningen lämnat det kriminella livet bakom sig.
Fotboll får ungdomar på rätt spår
Fotbollstränaren Tony Garabet är en av eldsjälarna i Södertälje som hjälper till att fånga upp ungdomar och ge dem en meningsfull sysselsättning genom idrotten.
– Vi förebilder anordnar aktiviteter och engagerar oss för de här ungdomarna. Genom vårt arbete fångar vi upp alla som lever i utanförskap. Det blir bara bättre och bättre. Framtiden är ljusare idag, säger han.
Södertäljemodellen passar inte i Göteborg
Polisen i Södertälje tror inte att deras arbetssätt skulle kunna appliceras rakt av i Göteborg.
– Det är inte så enkelt, varje område är unikt. Göteborgspolisen måste göra en fördjupas analys av sin problembild och utifrån de mål man sätter upp, bestämma vilken metod man ska använda, säger Towe Wisell.