Telge AB ägs och styrs av Södertälje kommun. Därigenom ägs det även av de personer som bor i kommunen. I de olika kommunala bolagen sitter mestadels politiker. Dessa politiker är tillsatta av partierna själva och en klar majoritet av dem är män.
– Det är varje parti som utser sina ledamöter och då kan det bli så. Vi har ju en ambition från vårt parti att ha en jämn könsfördelning vilket även andra partier har, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).
25 procent kvinnor på ordförandeposterna
Tittar man närmare på sexton av de bolag som Södertälje helt eller delvis äger så är det endast fyra kvinnor på de sexton ordförandeposterna. Bland ledamöterna är det något mer jämlik könsfördelning. Där är drygt 34 procent kvinnor.
Bland de 12 socialdemokratiska ordföranden som tittat närmare på är åtta män och fyra kvinnor.
Jämställdhetskonsult kommenterar
Sofia Falk arbetar som jämställdhetskonsult på stora globala bolag. Hennes uppgift är att få företagen att börja tänka mer jämlikt när det kommer till maktpositioner.
– På toppen bland Södertäljes bolag ser det ju inte så bra ut. På ledamotsidan ser det ändå okej ut tycker jag, säger hon.
– I kommunala bolag behöver man spegla de som finns i kommunen för att kunna fatta så bra beslut som möjligt för kommunen, fortsätter Sofia Falk.
Godner: Vi behöver väcka intresset
Att det sitter en majoritet av män bland ledamöter i bolag är inget unikt för Södertälje kommun men skillnaden mellan börsnoterade företag och kommunala bolag är att invånarna är dom som äger bolagen.
– Det var precis nyligen som vi fattade beslut om att ha politisk styrning i bolagen. Det är tråkigt att det blivit en ojämn könsfördelning, säger Boel Godner.
Hur kan man nå dit då?
– Vi måste motivera och kompetensutveckla inom våra partier och väcka intresse för dessa frågor.