Christoffer Bohman, tidigare polis, står i Ronna centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi vandrar runt i Christoffer Bohmans barndomstrakter i Ronna, Södertälje. ”Jag såg ett tydligt utanförskap här”. Foto: Vlada Cakic/SVT

Tidigare polischefen: ”Vi har svikit våra barn”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn dras in in i de kriminella gängen, den senaste uppskattning polisen gjort visar att de kriminella har omkring 11 000 springpojkar.

Samtidigt finns det en lösning menar den tidigare polischefen Christoffer Bohman från Södertälje.

– Vi har haft en historik i Sverige där vi inte behövt jobba tillsammans men nu måste vi det för att problembilden blivit så komplex, säger han.

Enligt Christoffer Bohman har man varit för dåliga på att samarbeta mellan olika myndigheter vilket lett till att man missat barn som nu knappt går att rädda från de kriminella.

Mordkontrakt på nätet

Den senaste uppskattning polisen gjort visar att de kriminella har omkring 11 000 springpojkar – personer som är beredda att göra uppdrag åt gängen. Många rekryteras in i genom sociala medier.

Bara i de senaste våldsdåden i Södertälje, misstänks tonåringar som kommit från andra städer, och för några tusenlappar tagit sig an mordkontrakt på nätet.

Christoffer Bohman tror att myndigheter mycket tidigare skulle kunna stoppa denna typ av nyrekrytering. Han växte upp i Ronna och såg tidigt hur problemen i området med utanförskap reflekterades i kriminaliteten.

– Jag såg tidigt problemen som fanns i området med integration, ett påtagligt utanförskap och en komplex problembild kopplad till brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.