Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansregionråd Aida Hadzialic (S) träffade Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, i samband med valet 2022. Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, svarar på löftet som gavs och varför det står still. Foto: SVT

Trots löftet: Osäkert om hjärt- och kärlcentrum kommer tillbaka till Södertälje

Publicerad

Inför valet 2022 besökte socialdemokratiska regionpolitiker Södertälje med ett vallöfte om att återöppna den tidigare nedlagda specialistmottagningen Hjärt- och kärlcentrum. Men ännu har inget hänt.

I mars 2018 lades specialistvården vid Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje ned. Patienter, anhöriga och vårdpersonal reagerade starkt på beslutet.

När valet 2022 närmade sig blev frågan aktuell igen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna var då överens om att man ville återöppna mottagningen för specialistvård.

– Var man bor ska inte avgöra vilken sjukvård man får, sa Aida Hadzialic (S).

Efter valet blev det ett nytt styre med Socialdemokraterna i spetsen.

Frågan om Hjärt- och kärlcentrum har stannat av

Idag finns det inga beslut om att återöppna ett hjärt- och kärlcentrum i Södertälje. SVT får inte heller några klara besked om när det kan bli aktuellt.

– Vi gör allt vad vi kan för att vi ska kunna återupprätta det men nu befinner vi oss i en nationell sjukvårdskris, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

För ett år sedan var frågan uppe i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen där man gav tummen upp till att starta mottagningen igen. Men innan man fattar beslut ska frågan skickas vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige. Det är oklart när frågan tas upp igen.

Var det rimligt att ge vallöftet till Södertäljeborna? Se fler frågor till regionrådet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.