Man står vid gammal tågstation och flaxar med armarna, bredvid en bild på brandkår som försöker släcka en brand i Mölnbo utanför Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gick inte att försäkra huset” Säger Terry Wheeldon som nu måste återbygga stationen efter branden med egna medel. Se branden i reportaget ovan. Foto: David Nilsson Hamne/SVT och privat

Över tusen stationshus har gått förlorade i landet – men i Mölnbo har det överlevt allt

Uppdaterad
Publicerad

Han har lagt sin själ i att återskapa järnvägsstationen i Mölnbo från 1862.

Men tio års arbete hade kunnat gå upp i rök en kväll i september.

– Jag stod bredvid elden och var övertygad om att allt skulle brinna ner, säger Gnestabon Terry Wheeldon.

Det har funnits över 3 000 tågstationer i landet. Nu är siffran nere på 1 500. I många fall är det gamla stationer som har rivits då det inte funnits någon som velat ta hand om dem.

– Det är klart att det bekymrar, säger Robert Herpai på Järnvägsmuseet i Gävle och fortsätter.

– När de gamla stationerna slutade användas var det svårt att sälja dem som privatbostad, då man inte fick bo för nära spåret utan att vissa åtgärder behövde utföras först. Det är en av flera anledningar till varför så många gamla stationshus har rivits.

De äldsta stationerna blev för små

En annan anledning är att många av de äldsta stationer som byggdes på artonhundratalet snabbt blev för små eller omoderna, menar Robert Herpai i Gävle.

– Förenklat kan man säga, att i början på 1900-talet byggdes istället nya stationer som var förberedda för att byggas ut i takt med att samhällen växte.

Det finns dock några riktigt gamla stationshus kvar. Robert Herpai lyfter bland andra det i Göteborg (1858), Lund (1858) och Hudiksvall (1888). De är dock alla i sten.

Skulle ha rivits

Lilla Mölnbo stationshus utanför Södertälje är i trä och byggdes i en stil som kallas ”Gnestamodellen”. Det var en vanlig modell som idag nästan är försvunnen. Antigen har stationer rivits eller byggts om.

– Jag fick köpa det för 70 000 kronor för tio år sedan, med villkoret att jag inte fick använda det till bostadshus. Hade jag inte gjort det skulle det ha rivits, säger Terry Wheeldon, som till vardags arbetar med byggnadsvård runt Södertälje och Gnesta.

Se Terrys livsverk i klippet – och skadan branden orsakade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.