En person sitter avslappnat på en soffa, klädd i en grön kortärmad tröja och svarta shorts, medan hen spelar videospel med en handkontroll. I bakgrunden syns en vägg med träpanel. Nicklas Korzen i Järna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Korzen spelar tv- och datorspel flera timmar per dag. Han tycker själv att hans spelande har en fördel i livet – bland annat i jobbet, då han märker att han har ett bättre fokus. Foto: Patrik Airosto/SVT

Actionspel kan minska risken för sjukdomar visar ny studie – Nicklas, 28: ”Mår bra av det”

Uppdaterad
Publicerad

Att spela tv- eller datorspel får Nicklas Korzen, 28, från Järna utanför Södertälje att må bra. Och han är inte ensam. De som spelar actionspel löper mindre risk att drabbas av flera sjukdomar, enligt en ny studie från British Journal of Psychology.

Glöm de gamla skrönorna om att dator- och tv-spel gör dig dum i huvudet. Nicklas Korzen, 28 år från Järna, spelar spel flera timmar per dag och mår kanon.

– Jag spelar cirka tre timmar om dagen, mest på kvällarna. Då blir det ofta Counter-Strike 2, som jag nu har över 2 600 timmars speltid i, säger Nicklas Korzen.

– Det är en fin avkoppling. Min sambo kanske inte alltid är så glad över hur mycket jag spelar, men hon respekterar att jag behöver min egentid.

Och Nicklas, som på dagarna jobbar som analytiker, är inte ensam om att må bra av sitt spelande. En studie från British Journal of Psychology visar att de som spelar actionorienterade tv- eller datorspel, FPS-spel, mer än sju timmar per vecka får minskad risk för sjukdomar såsom demens och Parkinsons.

Får bättre reaktionsförmåga

Det är just actionspel som ger den positiva effekten, enligt undersökningen. Spel som kräver snabba beslut och kvicktänkta reaktioner under längre tid, ökar den spelande personens minnesförmåga och skapar ett högre fokus – jämfört med de personer som inte spelar actionspel.

Undersökningen visar dock ingen större skillnad i den kognitiva förmågan mellan spelare och icke-spelare, alltså förmågan att lagra, bearbeta och plocka fram information. Där är mätningarna ganska lika.

”Gäller att hålla det balanserat”

Samtidigt vill Nicklas Korzén lyfta fram att det gäller att hålla en bra balans mellan spelande och övriga livet. Att äta bra och träna är viktigt för honom.

– Jag spelar som allra mest på vinterhalvåret. Då är det ändå mörkt och sämre väder. Under sommarhalvåret spenderar jag mer tid ute och med vänner.

Se klippet när Niklas berättar om hur spelandet får honom att fungera på jobbet.

Annan forskning – actionspel

Samtidigt som actionorienterade spel kan ha en positiv effekt för minnet och reaktionsförmågan enligt studien ovan, så visar också en tidigare studie från Stockholms universitet att för mycket spelande av våldsamma spel har en negativ effekt på unga pojkar när det kommer till sömn och känslor.

Studien visar att längre pass av våldsamma dataspel efter en tid kan leda till fysiologisk och känslomässig ”avtrubbning”.

Hos pojkar som spelar våldsamma spel flera timmar om dagen påverkas sömnen, pulsen och känslorna efter ett spelpass, samtidigt som det inte påverkar lika mycket hos pojkar med mindre erfarenhet av våldsamma spel.

Psychosomatic Medicine 75(4):p 390-396, May 2013

En person spelar på en mobiltelefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjejer på gymnasiet mår dåligt av spel om pengar på bland annat nätkasinon, visar den senaste Stockholmsenkäten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.