I den så kallade ”Jomehärvan” stod 32 personer åtalade för bedrägeri mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt dömdes 24 av de 32 åtalade i Södertälje tingsrätt.
1. Vad är skillnaden mellan tingsrättens dom och hovrättens dom?
– I stora delar har vi samma bedömning som tingrätten men i enskilda åtalspunkter finns vissa skillnader:
- Verksamhetschefen döms i ytterligare en åtalspunk och vi ändrar straffet från tre och ett halv års fängelse till fyra års fängelse.
- För den andra huvudtilltalade fastställer vi straffet till två års fängelse, samma som tingsrätten.
- Ytterligare en av de huvudtilltalade döms. En kvinna som var anställd på hemtjänstföretagets kontor frikändes i tingsrätten men döms i hovrätten för medhjälp av bedrägeri. Hon får villkorlig dom.
- En person som dömdes i tingsrätten frikänns i hovrätten, vi anser att det inte är bevisat att personen deltog i vilseledande av kommunen.
- Hovrätten har inte ansett att det är bevisat att bedrägeri har begåtts under hela den tid som omfattades av åtalet i vissa punkter.
- Ytterligare en av de huvudtilltalade döms, en kvinna som var anställd på hemtjänstföretagets kontor frikändes i tingsrätten men döms i hovrätten till medhjälp av bedrägeri.
- Skadeståndet blir något lägre än det som tingsrätten dömde ut.
2. Ni sänker skadeståndet, vad är de nya beloppen?
– Det blir vissa förändringar med hänsyn till att hovrätten gör andra bedömningar av skuldfrågan. Skadeståndet blir något lägre än de som tingsrätten dömde ut. Det blir ungefär 3,5 miljoner kronor till Södertälje kommun och knappt 1,5 miljoner till Arbetsförmedlingen.
3. Varför skärper ni straffet mot hemtjänstföretagets verksamhetschef?
– Det gör vi framförallt med hänsyn till att det har varit frågan om en organiserad och systemhotande brottslighet som hon har varit huvudman för och det har varit brott som har varit svårupptäckta.