En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som pratar framför en blå bakgrund med logotypen för JL Registrering. Den högra sektionen visar en exteriör av Södertälje sjukhus med dess namn tydligt synligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansregionrådet Aida Hadzialic (S) i region Stockholm om varför Södertälje nu återigen får ett hjärt- och kärlcentrum. Foto: Sandra Tottie/SVT och Pontus Lundahl/TT

Vallöftet infrias: Hjärt- och kärlcentrum återöppnas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sedan specialistmottagningen i Södertälje stängde har hjärt- och kärlsjuka fått pendla långt för att få vård. Nu kommer beskedet från de styrande politikerna i region Stockholm att mottagningen ska återöppnas.

– Det har länge varit efterfrågat, säger finansregionrådet Aida Hadžialić (S).

Det var 2017 som beslutet togs att region Stockholms sex hjärt- och kärlkliniker skulle bli tre.

Året därpå stängde specialistmottagningen i Södertälje ner – vilket togs emot av stort missnöje bland patienter, anhöriga och vårdpersonal. Oron för det långa avståndet till vård var stor och protestlistor med närmare 10 000 signaturer lämnades in till politikerna.

S lovade inför valet 2022

Inför valet 2022 lovade socialdemokratiska regionpolitiker att mottagningen skulle återöppnas men trots att de tog makten fanns det så sent som i juni i år fortfarande inga klara besked om det faktiskt skulle bli av.

– Vi gör allt vad vi kan för att vi ska kunna återupprätta det men nu befinner vi oss i en nationell sjukvårdskris, sa Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd till SVT då.

Under torsdagen presenterades den styrande majoriteten sitt förslag på budget för 2025, och med den kom beskedet att hjärt- och kärlcentrum kommer återöppnas.

Vill minska hälsoklyftor

Majoritetsstyret skriver i budgeten att de vill minska hälsoklyftorna mellan de inre och yttre områdena av länet, och därför kommer de inrätta ett nytt hjärt- och kärlcentrum i Södertälje sjukhus närområde.

Exakt när kliniken kan komma att öppnas är dock inte klart.

I klippet ovan: Finansregionrådet Aida Hadžialić (S) om varför beslutet dröjt så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.