Efter närmare en vecka har världsartisten Juliana Jendo nu släppts på fri fot. Foto: TT/Privat

Assyriska världsartistens försvarare: Juliana Jendo släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen kom beskedet att den assyriska världsstjärnan Juliana Jendo släpps på fri fot.

– Juliana är lättad över att äntligen lämna förvaret och återvända hem till sin familj i USA, skriver artistens juridiska ombud Karin Törnell i ett sms till SVT.

Nu kan SVT visa vad polisens beslut baserades på som gjorde att 67-åringen hölls kvar i förvaret i närmare en vecka.

Juliana Jendo, bosatt i USA, stoppades av polisen i Södertälje förra lördagen, strax innan hon skulle uppträda. Hon saknade arbetstillstånd, och polisen beslutade att sätta henne i Migrationsverkets förvar. Polisen ansåg att det inte räckte att hålla 67-åringen under uppsikt, eftersom det fanns risk att hon skulle avvika.

Enligt polisens beslut hade Jendo lämnat oriktiga uppgifter vid ingripandet utanför festlokalen. ”Hon har ändrat sin utsaga flertalet gånger vilket torde sänka hennes trovärdighet”, skriver polisen.

Nekade till att hon skulle jobba

I polisförhöret, som SVT tagit del av, nekade Jendo till att hon skulle jobba i Sverige och uppgav att hon därför inte hade arbetstillstånd, trots att hon kvällen innan uppträtt i Linköping och skulle sjunga i Södertälje samma kväll. När polisen frågade om hon kände festarrangören svarade hon nej. Polisen visade då ett foto från Tiktok på henne och arrangören, taget på Arlanda.

Telefontolk hördes dåligt

Migrationsjuristen Karin Törnell som överklagade beslutet om förvar menar att det var arrangören som uppmanade Jendo att säga att hon skulle uppträda utan ersättning när polisen anlände.

– Om hon hade minsta misstanke om att det saknades tillstånd för att uppträda så hade hon aldrig gjort det, säger hon.

”Hon befann sig i ett, för henne främmande land och aldrig någonsin varit med om ett polisingripande, drabbades av chock och gjorde som hon blivit tillsagd. Hon ångrar detta djupt.”

Det påpekas även att förhöret skedde mitt i natten med en telefontolk, vilket försämrade kommunikationen.

SVT har sökt arrangören som inte vill kommentera händelsen.

I klippet nedan berättar SVT:s reporter om turerna kring när den assyriska artisten togs av polisen i Södertälje.

Reporter i bild, datorskärm i bakgrund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juliana Jendo togs av polisen strax innan hennes konsert i Södertälje i helgen. Kvar lämnades chockade fans som väntade i festlokalen. I klippet ovan berättar SVT:s reporter om turerna kring den assyriska värdsstjärnan. Foto: Clara Fritzon/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.