Polisen får skarp kritik av åklagaren inför domen i Årbymordet 2018

Uppdaterad
Publicerad

En friande dom i Eskilstuna tingsrätt. Uppgifter från ett vittne som påstår sig vara polisinformatör. Nya förhandlingar i hovrätten. Och nu: en åklagare som riktar kritik mot polisen.

– Vi har en lagbok att gå efter, säger chefsåklagaren Robert Eriksson.

Det var i slutet av augusti 2018 som en 41-årig man sköts till döds i Årbyskogen i Eskilstuna. Mordet beskrevs som ”en ren avrättning” av polisen.

En idag 35-årig man greps och åtalades för mordet och en idag 24 år gammal man åtalades för grovt vapenbrott.

Mordet i Årbyskogen

Båda friades i tingsrätten eftersom domstolen menade att bevisningen inte höll måttet.

Nya uppgifter

Efter domen arbetade polisen vidare med utredningen och nya uppgifter framkom, detta genom en person som skulle ha pratat med den misstänkte mördaren efter händelsen.

Men allt blev komplicerat eftersom att vittnet sa sig vara polisinformatör och enligt hans advokat ska poliser påverkat hans vittnesmål.

Det här har visat sig vara besvärligt för chefsåklagaren Robert Eriksson som tog över fallet efter kollegan Anna Asklöf.

Framfört kritik till hovrätten

Åklagaren menar att det kan finnas information som inte nått honom efter att en förundersökning inletts. Information som han inte fått ta del av eftersom polisens underrättelseverksamhet, som hanterar informatörer, inte velat berätta vad som framkommit.

– Jag har framfört min kritik till hovrätten och bett hovrätten att om de inte ändrar tingsrättens dom, så ska de tala om att det beror på polisens agerande, säger han.

Men om nu polisens underrättelseverksamhet är hemlig, så är väl sådana uppgifter hemliga?

– Vi har en lagbok att gå efter. Efter att en förundersökning inletts ska allt dokumenteras och skrivas ner.

Tvekade om att berätta

Under hovrättsförhandlingarna berättade vittnet om vad han känner till om mordet och enligt chefsåklagaren har han uttryckt att han är säker på att 35-åringen ligger bakom mordet.

– Han sa också att han inte skulle ha berättat om inte offrets mamma fanns på plats i rättssalen, säger Robert Eriksson.

Hör Christoffer Bohman, chef på Sörmlandspolisens utredningssektion, bemöta Erikssons kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet