En brygga som går ut i vatten och Inger-Marie Wohlfarth från länsstyrelsen i Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Inger-Marie Wohlfarth, från länsstyrelsen, berätta varför de tror antalet strandskyddsdispenser minskat och om restriktivitet från kommunernas sida kan vara en orsak. Foto: SVT

Efter kritiken: Allt färre får dispens från strandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre strandskyddsdispenser har beviljats av sörmländska kommuner de senaste åren. Länsstyrelsen har därmed fått färre ärenden på bordet – jämfört med 2021 då länets kommuner fick hård kritik för sin generositet i sammanhanget.

Det är siffror från Naturvårdsverket som visar på att antalet beslut blivit färre i flera kommuner. I Eskilstuna har det mer än halverats på fyra år. En större minskning kan även ses i Nyköping, Katrineholm, Strängnäs och Trosa.

Dispens från strandskyddet söker man först oftast hos kommunerna. Därefter går deras beslut vidare till länsstyrelsen för granskning. Om man då ser att det kan finnas en brist någonstans kan länsstyrelsen välja att göra en egen prövning.

– Vi tittar på alla ärenden som en kommun tar, men vi tar inte in alla för överprövning. Vissa är helt okej. Helt rimliga, säger Inger-Marie Wohlfarth, enhetschef för naturskyddsenheten på Länsstyrelsen i Sörmland.

I Eskilstuna har det skett en markant minskning i antalet strandskyddsdispenser sedan 2020. Foto: SVT Grafik

Kommunerna fick kritik

För drygt tre år sedan riktade länsstyrelsen hård kritik mot de sörmländska kommunerna. Då tyckte man att kommunerna gav ut strandskyddsdispens för lättvindigt.

Nu ser dock läget annorlunda ut. Inger-Marie Wohlfart berättar att antalet dispenser ligger på en stabil nivå och trycket är inte längre lika högt när det gäller dispensärendena.

– Vi har också förstärkt på länsstyrelsen med mer personal och hamnat i ett bättre läge utifrån både resurser och de ärendena som vi handlägger.

I videon: Hör hur länsstyrelsen fortsätter att jobba med kommunerna för att bättra arbetet.

Beslut om strandskyddsdispens i Sörmland 2019-2023

  • Eskilstuna: 41 (2019), 54 (2020), 32 (2021), 10 (2022), 20 (2023)
  • Flen: 13, 24, 20, 12, 20
  • Gnesta: 10, 7, 5, 6, 9
  • Katrineholm: 11, 11, 12, 18, 3
  • Nyköping: 24, 17, 23, 18, 16
  • Oxelösund: 8, 9, 13 , 16, 7
  • Strängnäs: 25, 29, 36, 15, 18
  • Trosa: 17, 20, 19, 9, 9
  • Vingåker: 7, 6, 3, 7, 9

Källa: Naturvårdsverket.

FAKTA OM STRANDSKYDDET

Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra en överexploatering av stränderna och bevara allmänhetens tillgång till stränder och vatten för friluftsliv. Sedan 1994 syftar strandskyddet även till att skydda strandområden på grund av deras stora betydelse för den biologiska mångfalden.

Det generella strandskyddet är 100 meter från stranden vid normalvattenstånd på land och i vatten. Länsstyrelsen kan utvidga strandskyddet upp till 300 meter på land och i vatten. Strandskyddet gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag oavsett storlek.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.