Coronasjuka patienter får lämna iva snabbare nu än i våras, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Halverad vårdtid för patienter på iva: ”Det är hoppfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att antalet dagar som covidpatienter vårdas på iva har halverats sen i våras. En anledning tros vara att man bättre behandlar med proppförebyggande mediciner.

– De blir inte så superinflammatoriska som de blev i våras. Även om det kommer två patienter varje dag, så blir vi av med en eller två om dagen, och det är mycket positivt, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

I Sverige har mycket hänt, kring behandlingen av covidpatienter, sedan de första fallen dök upp. Och siffror från Folkhälsomyndigheten visar nu en positiv trend – antalet dagar som en covidpatient vårdas på iva har nästan halverats.

– I våras låg de kvar där länge, den här gången kommer de till oss och blir ganska snart bättre, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Coronapandemin

– Det här innebär att vi kan ha större ruljans på intensivvårdsavdelningen. I våras kom de en efter en och blev kvar, och det var ju därför de var så många till slut, säger hon.

Patienter får blodförtunnande

SVT har tidigare pratat med Magnus Gisslén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som lyfte fyra upptäckter som varit särskilt viktiga vid behandlingen av corona.

Den första är att en coronasjuk har ökad risk för att få blodproppar, därför får nästan alla patienter som söker vård blodförtunnande mediciner. En annan avgörande skillnad är kortison och framför allt kunskapen om när det bör sättas in.

– Men om man ger det för tidigt kan det tvärtom ha en negativ effekt, säger Gisslén till SVT.

Den tredje upptäckten är att om man placerar patienten på mage får patienten bättre syresättning. Och till sist lyfter Gisslén användandet av Remdesivir.

– Det har förhindrat att en del patienter behöver läggas i intensivvård men även förbättrat vården för dem som ligger i respirator.

Fler söker vård tidigare

Gisslén har även noterat att fler söker vård tidigare.

– Nu kommer de lite tidigare, innan de blivit så sjuka. Och i många fall kan man förbättras snabbare och kan gå hem snabbare. Sedan ska man komma ihåg att man uppmanades av sjukvården att vänta vilket var lite olyckligt, säger han till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet