SVT:s reporter Erika Landt vid Nyköpingsån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter vid en av platserna där vattenproverna har gett godkänt resultat. Är det lämpligt att ta ett topp i vattnet redan nu? Hör Ronny Åberg, projektledare för mark och exploatering på Nyköpings kommun, berätta. Foto: SVT

Bad i Nyköpingsån kan bli verklighet – badtester ger positiva resultat

Uppdaterad
Publicerad

Att ta ett svalkande dopp i vattnet i Nyköpingsån eller Stadsfjärden är inget som rekommenderats på många år, men det kanske kan ändras i framtiden. Nyköpings kommun har nämligen börjat undersöka vattnets badvänlighet – med positiva resultat. Något som Södermanlands Nyheter var först med att rapportera.

Under våren och sommaren har kommunen tagit prover från vattnet. Syftet har varit att undersöka om det går att bada där.

– Det var längesedan vi gjorde några provtagningar av vattnet utifrån badmöjligheten och vi har gjort vissa studier för utveckling av kallbadhus, säger Ronny Åberg, projektledare för mark och exploatering på Nyköpings kommun.

Men om resultatet kommer leda till någon konkret plan på nya badplatser är oklart och i nuläget är det inget man prioriterar, enligt Åberg.

I videon: Hör om möjligheten finns att det blir en badplats vid Nyköpingsån i framtiden.

Tar lång tid att etablera badplats

Om det någon gång skulle börja planeras för en ny badplats kan det ändå ta tid innan den faktiskt blir till, menar Åberg. Vad som krävs beror på vilken typ av badplats det handlar om.

Det är inte enbart vattenkvalitén som ska utredas, utan även saker som bottensediment.

– Det är en lång resa innan man kan etablera en badplats.

Vattnet ska fortsätta provas

Den planen man har nu är att fortsätta testa vattnet till efter sommaren och eventuellt över vintern också.

– Generellt sett borde det indikera på sämre värden under sommaren om det är risk för bakterier, säger Åberg.

Vad som händer efter det är oklart.

– Vi får samla in uppgifterna vi får från proverna och så får vi fatta beslut sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.