En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person i en mörk väst med en logotyp, som står framför en vägg i en inomhusmiljö. Till höger finns en lång rad av gröna soptunnor placerade på ett golv av ljus mosaik, med en vägg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bajstunnorna i hyreshusets entré har tömts. Men hyresgästerna är missnöjda med situationen överlag. I klippet ovan svarar Victoriahem på kritiken. Foto: SVT

Bajstunnorna är tömda – men ingen sänkt hyra för hyresgästerna i Årby

Publicerad

Inget vatten eller avlopp i två veckor. Sent på söndagskvällen tömdes bajstunnorna i hyreshuset i Årby i Eskilstuna som SVT rapporterat om. Den akuta situationen är över, men många av hyresgästerna är besvikna på hur hyresvärden Victoriahem hanterat stamrenoveringen i deras hus.

– Det känns inte som att vi bor i Sverige, utan i Afghanistan, säger en av de boende.

Årby är klassat som ett utsatt område av polisen. Att låta sina barn stå i toalettkö på gården en mörk decemberkväll är därför inte aktuellt, berättar en mamma som vill vara anonym. De har haft en av de tillfälliga toaletthinkarna i sitt badrum.

– Men jag kan inte sova på natten för att det luktar så illa överallt. Victoriahem borde ha ordnat hotell eller tillfälliga boenden åt oss, säger hon.

Ökade kostnader för de boende

Utan möjligheter till disk och tvätt i lägenheten är det många som valt att köpa engångsprodukter som våtservetter och papperstallrikar.

– Det blir dyrt. Alla som bor här har inte så mycket pengar, säger en man som inte heller vill säga sitt namn.

Christoffer Rodin, områdeschef på Victoriahem, beklagar helgens strul med de kvarlämnade toaletthinkarna och de trasiga toalettbarackerna. Enligt honom hade datumet för tömning skjutits fram på grund av förseningar i renoveringen, men det är oklart om den informationen hade nått hyresgästerna. Victoriahem ordnade en akut tömning och ska bjuda in de boende till ett nytt informationsmöte.

De trasiga dusch- och toalettbarackerna ska lagas, säger han.

Alternativet vore värre

Men att en stamrenovering blir obekväm och knölig går inte att komma ifrån, enligt Christoffer Rodin. Det är ändå betydligt mindre besvärligt än ett stambyte, som annars hade varit alternativet.

– Stamrenovering tar ungefär tio arbetsdagar med avstängt vatten och avlopp, följt av några kortare avbrott. Man sätter in ett nytt rör inuti det gamla röret kan man säga. Om man gör ett stambyte istället måste man kanske byta ut hela badrummet och i vissa fall delar av köket för att ta bort de gamla rören och sätta in nya, säger han.

Att renovera stammarna räknas enligt Victoriahem som standardunderhåll, något som måste göras i alla hus i den här åldern.

Varför får de boende ingen hyressänkning? I klippet ovan svarar Christoffer Rodin på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.