En bild på en man, Rolf Svensson, med en vit biodlardräkt på sig som står vid en bikupa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Rolfs jordkällare står 400 kilo honung. Hur mycket det uppskattningsvis står kvar, bara i Eskilstuna, berättar han i klippet. Foto: SVT

Biodlaren Rolf har 400 kilo osåld honung i lager: ”Ett stort bekymmer”

Publicerad

Hemma hos biodlaren Rolf Svensson i Torshälla står närmare 400 kilo honung kvar från förra årets skörd, något som han inte är ensam om. Uppköparen som förädlar den svenska honungen köper inte i samma utsträckning som tidigare vilket kan påverka svenska producenter, menar han.

– De har en väldigt stor importdel och köper billigare utländsk honung istället, säger Rolf.

Enligt Rolf Svensson finns det en risk med att ta in för stor del importerad honung. Han gör en jämförelse med hur det har sett ut i Danmark.

– Där ökade importen av honung som mer eller mindre, slog ut de större danska odlarna. Ökar importen även här så kommer de större biodlarna att få problem, säger han.

Biodlare har lagt ner

Han tror inte att de med färre samhällen, som odlar bin på hobbynivå, kommer att påverkas. Oron gäller de större odlarna. I Eskilstuna har några biodlare redan lagt ner verksamheten, medan andra funderar på att minska antalet bisamhällen.

– Tittar vi på naturen så får vi dåligt med pollinerare vilket i sin tur kan leda till konsekvenser på skörden, säger Rolf Svensson.

Hur kan ni som biodlare ändra det här?

– Vi försöker informera och genom våra förbund göra reklam för svensk honung, säger Rolf Svensson.

Lagrar i jordkällaren

Vad som kommer att hända med hans eget lager är oklart. Men eftersom han kan lagra honungen länge i sin jordkällare hoppas han kunna sälja den med tiden.

– Jag kan värma upp den försiktigt och tappa den på burk, säger Rolf Svensson.

I klippet får vi följa med Rolf in i hans jordkällare och höra mer om honungsöverskottet i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.