Carl Blomqvist håller i boken Supersnuten Sune. Han ser glad ut och sitter vid en gul trävägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med sina boktips hoppas Carl Blomqvist kunna inspirera fler att lägga ner mobilen och ta upp en bok. På lördag den 20 maj delar han med sig av några av sina favorittips från Rådhustorgets scen i samband med barnkulturdagarna. Foto: Otilia Bogen, SVT

Bokslukaren Carl i Mariefred tipsar om böcker för unga

Uppdaterad
Publicerad

I en tid när läsförståelsen sjunker och läsintresset sjunker bland unga – då blev tioårige Carl Blomqvists kärlek till litteraturen så stark att han bara var tvungen att dela med sig av den till andra.

Nu tar han steget från pappans instagramkonto till scenen på Rådhustorget i Mariefred.

Sörmlands kanske yngsta litteraturkritiker fick sitt läsintresse hemifrån. Pappa Fredrik är författare. Mamma Cecilia lider av den neurologiska sjukdomen ME, vilket bland annat innebär att hon ofta är väldigt trött och måste vila. Under Carl Blomqvists uppväxt har de därför umgåtts mycket hemma i soffan, och där var det ofta en bok eller en berättelse inblandad.

I nioårsåldern började han läsa längre berättelser på egen hand, och det var då som läsintresset blev för starkt för att hålla det inom sig.

– Jag skrev manus och pappa hjälpte mig att spela in. Och det blev jättebra, säger Carl Blomqvist.

Uppträder på barnkulturdagarna

Elva boktips har han hunnit med så här långt, och klippen har fått flera hundra gilla-markeringar. På lördag den 20 maj ska han för första gången boktipsa inför publik i samband med barnkulturdagarna i Mariefred. Men nervös är han inte.

– Jag ska tipsa om fem böcker. Jag förbereder mig genom att läsa dem. Men mest längtar jag bara tills det är dags, säger han.

I klippet ovan berättar Carl Blomqvist om hur han började boktipsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.