Pernilla Bergström utanför Stigtomta är en av alla som protesterar mot planerna på luftburna kraftledningar runt knuten. Foto: Johan Nilsson/TT, Erik Norbergh/SVT

Bybor kritiska mot Vattenfalls kraftledningsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls planer på två jättelika, luftburna kraftledningar genom Sörmland till SSAB:s smältverk i Oxelösund väcker bestörtning bland berörda markägare och bybor.

SVT har tidigare berättat att Vattenfall vill bygga två nya högspänningsledningar från sin transformatorstation i Hedenlunda till Oxelösund. Den direkta orsaken är att SSAB planerar att på sikt byta ut sin fossildrivna masugn i smältverket och istället gå över till eldrift.

Ska minska koldioxidutsläppen

Totalt finns cirka 800 sakägare som på ett eller annat sätt skulle påverkas. Pernilla Bergström driver en gårdsbutik och grönsaksodling utanför Stigtomta, och ett av de förslag till dragning som Vattenfall tagit fram är att ledningarna dras över en åker alldeles intill hennes hus.

– Det skulle innebär att jag inte kan använda åkern till odling och den skulle gå rakt över grannens hus. Det känns inte bra, säger Pernilla Bergström.

Men det här görs ju för att minska koldioxidutsläppen. Är inte det bra?

– Jo, det är jättebra, men är det bara industrin och pengar som ska styra eller annat också som till exempel natur och kulturvärden?

Flera namninsamlingar har dragits igång för att försöka stoppa planerna. I våras genomförde Vattenfall två samrådsmöten där de berörda kunde lämna sina synpunkter.

Tidigt skede

De ska nu sammanställas för att till hösten lämnas till länsstyrelsen, som ska avgöra i vilken omfattning Vattenfall måste utreda miljökonsekvenserna. Beslut tas till slut av Energimarknadsinspektionen, men dit är det långt kvar.

Pernilla Bergström tycker att ledningarna borde grävas ner.

– Det skulle påverka färre gårdar och man skulle kunna använda marken till annat, säger hon.

Jenny Hakeberg, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution, betonar att processen fortfarande är i ett mycket tidigt skede, men hon tror att det kan bli svårt att gräva ned ledningarna. Åtminstone helt och hållet.

– Det här handlar om ledningar med hög spänningsnivå och då är det i vissa fall tekniskt komplicerat och inte lämpligt att förlägga som markkabel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.