Varje morgon står personalen på Österåkersbygdens friskola i entrén och skakar hand med varje elev för att alla ska känna sig sedda. Men det är bara några år sedan skolan i Österåker utanför Vingåker såg ut att försvinna för gott. 2009 gick den då kommunala skolan knackigt ekonomiskt och antalet barn ansågs för få.
– Då funderade jag över vad som skulle ske med landsbygden och om det i framtiden bara kommer vara pensionärer som bor här, säger Ing-Marie Frössevi, rektor på Österåkersbygdens friskola.
Men samtidigt som politikerna fattade beslut om nedläggning slöt ortsborna samman. Efter några om och men startade en ny förening upp en friskola i samma lokaler till höstterminen 2011.
Friskolan får fortfarande samma så kallade elevpeng från kommunen som tidigare, men menar att man kan lösa andra bitar på ett mer effektivt sätt.
– Vi har en väldigt liten administration och är man personal på en sådan här skola får man ta tag i helheten, säger Ing-Marie Frössevi.
Men Österåkersbygdens friskola är inte unik. 2011 meddelade Eskilstuna kommun att man hade för avsikt att lägga ned skolan i Näshulta. På ett liknande sett skapades då en föräldraförening som i slutändan resulterade i en friskola. Även i Näshulta är samarbetet i orten en av nycklarna för att få skolan att gå runt.
– Här ute på vischan ställer vi upp för varandra, säger Ulf Axelsson, pensionär som hjälper till med gräsklippning på skolan.