Daniel Danon (S) sitter på en nedfällbar stol i en aula.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Danon (S) känner sig diskriminerad. Hör honom om sin besvikelse på partikamraterna i Flen. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Daniel Danon (S) bojkottar fullmäktige i Flen i protest mot partiet: ”Vi duger bara för att knacka dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Danon (S) fick flest personröster i Flen men lämnades utanför de tunga uppdragen. Han känner sig diskriminerad av partikamraterna och har i protest lämnat sin fullmäktigestol tom sedan valet.

Han är en av flera socialdemokratiska afrosvenskar i länet som anser sig åsidosatta av partiet.

– Vi från Afrika är bara bra för att knacka dörr och kampanja, men när uppdragen ska fördelas då ska vi inte vara med, säger han.

Han har haft en plats i kommunfullmäktige de tre senaste mandatperioderna. Inför valet 2022 stod han på plats tio på partiets valsedlar i Flen. Danon kampanjade intensivt och när valet var över hade han fått flest personröster (159) av alla socialdemokrater i kommunen.

– Efter valet förväntade jag mig att vi skulle träffas för att prata om hur vi skulle formera laget, säger han.

Ville kunna påverka

Något sånt möte blev det aldrig, enligt Danon. I stället erbjöds han att bli förste vice ordförande i kommunfullmäktige, ett uppdrag han tackat nej till redan efter valet 2018.

– Jag ville ha något mer operativt, en plats i en nämnd där jag kan påverka. Men de ville inte lyssna på mig. Det var som om jag blivit en belastning, säger han.

Som protest vägrar han att delta i kommunfullmäktige och har även avgått som ordförande i den socialdemokratiska partiföreningen i Flen.

Han har dock valt att sitta kvar i fullmäktige i Region Sörmland och är även ledamot i regionens nämnd för kultur, utbildning och friluftsverksamhet.

”Definitivt ingen diskriminering”

Kristina Jävergren är mångårig socialdemokrat i Flen och var ordförande i valberedningen efter valet 2022. Enligt henne hade partiet samtal med Daniel Danon om vilken roll han var mest lämpad för. De kom inte överens, men det var aldrig fråga om diskriminering, menar Jävergren.

– Det kan finnas andra omständigheter som gör att vi gör andra val i valberedningen. Det är definitivt ingen diskriminering från vårt håll och jag tycker att det är sorgligt att han upplever det så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.