Familjerna Imran och Amakye-Cederberg träffas regelbundet – som familjekompisar i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i november förra året har familjerna träffats. De lagar mat, spelar spel och ser på film tillsammans. Gemensamt är att de har barn i ungefär samma ålder.

– Barnen kan lära sig av varandra, säger Arfa Imran, som kom till Sverige från Pakistan för snart tre år sedan med sina barn Ibrahim och Ishmal.

De är en del i projektet Familjekompis som startade i Katrineholm i höstas, och som nu sprids till flera kommuner i Sörmland.

Hemma hos familjen Amakye-Cederberg i Katrineholm målar barnen medan föräldrarna lagar mat. Att familjerna hittade varandra beror mycket på att barnen trivs ihop.

– De leker med varandra och det borde även vi vuxna ta till vara på, att kunna träffas och umgås oavsett språk, säger Desmond Amakye.

”Hade varit mer avslappnad”

Han kom själv till Sverige från Ghana när han var tolv år, och vet hur svårt det är att lära sig ett nytt språk. Om familjekompis hade funnits då hade det varit till hjälp, säger han.

– Då hade man varit mer avslappnad i språket när man pratar, och inte behövt oroa sig för att man uttalar orden fel.

Hör familjerna Imran och Amakye-Cederberg berätta om sin träffar i videklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.