Sverigedemokraten Kim Fredriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kim Fredriksson (SD) berätta om de utredningar Sverigedemokraterna vill se kring Senior Materials fabrik, och Marie Svenssons (S) reaktion på deras uttalande. Foto: SVT

Efter debatten om utsläpp: SD vill stoppa Senior Materials i Eskilstuna

Publicerad

Sverigedemokraterna vill utreda om det är möjligt att stoppa Senior Materials planerade utsläpp, och om kommunen kan köpa tillbaka marken de sålt till företaget. Socialdemokraterna är kritiska, och menar att förslagen inte är realistiska.

– Jag ser det här som en oseriös politisk manöver, säger Marie Svensson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna har tidigare varit för etableringen av Senior Materials fabrik i Eskilstuna. Men nu vill de undersöka vad kommunen kan göra för att stoppa företagets planerade utsläpp av metylenklorid.

– Vi kände inte till giftutsläppen, säger Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Partiet vill dessutom utreda möjligheten för kommunen att köpa tillbaka marken av företaget, något som är helt orealistiskt enligt Marie Svensson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag tror det skulle kosta åtskilliga miljarder för kommunen, säger hon.

”Fanns information om utsläpp”

Senior Materials har fått tillstånd att årligen släppa ut 900 ton av kemikalien metylenklorid i luften, vilket SVT har berättat om tidigare.

Enligt Marie Svensson (S) har samtliga partier i kommunen vetat om de planerade utsläppen innan beslutet om företagets etablering fattades.

– Det fanns information om utsläpp, däremot inte i vilket utsträckning. Den informationen har alla partier haft vetskap om, säger hon.

Kim Fredriksson (SD) berättar att Sverigedemokraterna inte fann någon anledning att ifrågasätta majoritetens förslag om industriföretagets etablering.

– Vi i opposition måste granska den politiska majoritet i högre utsträckning än vad vi har gjort, säger han.

Protester mot Senior Materials

En proteströrelse mot Senior Materials på sociala medier samlar i dag över 7 000 personer. Många Eskilstunabor är oroliga för vilka konsekvenser utsläppen kan få, medan miljöprövningsdelegationen menar att luftutsläppen inte innebär någon fara för hälsa eller miljö utanför fabriken.

– Det finns en oro och en rädsla, och det är klart att Eskilstunabors liv och hälsa inte ska sättas i fara, säger Marie Svensson (S).

Hon tycker att engagemanget bland invånarna är bra, men påpekar att debatten som uppstått måste ske sakligt.

– Det behöver ske utan att skapa skräck i Eskilstuna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet