Barnläkaren Ylva Tindberg står i ett rum på barnavårdcentralen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man feber ska man absolut vara hemma.” Hör barnläkaren om hur du ska tänka kring vab och sjukdomar. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Efter pandemin: Nu har vi vabbruari hela vintern

Uppdaterad
Publicerad

Före pandemin var februari den månad då virusinfektionerna toppade. Men förändrad immunitet har lett till en längre och mer utspridd förkylningssäsong.

– Vissa infektioner toppar redan under hösten, andra senare under våren, säger barnläkaren Ylva Tindberg.

Vabbruari är här, och än så länge är det en lugnare månad när det kommer till virusinfektioner enligt Ylva Tindberg, överläkare inom barnhälsovården i Sörmland.

– Men det är alltid svårt att säga när man är mitt i det, säger hon.

Februari brukade vara slitsam månad full av virusinfektioner, vilket påverkade många barnfamiljer.

– Efter pandemin har det förändrats, det beror på att det var några års paus i virustrycket eftersom vi inte träffades så mycket. Helt plötsligt har vi ett läge nu då immuniteten mot vanliga virusinfektioner är lägre, då är alla känsligare.

Olika infektioner har olika toppar under året

Det innebär att olika infektioner toppar vid olika tillfällen under året. Vissa i december, andra i februari. Vissa på hösten och andra på våren.

– Det är inte lika illa hela året utan det är fortfarande så att många av virusinfektionerna gillar när det är kallare ute, när vi umgås trängre inomhus. men det har spritt ut sig över året, säger Ylva Tindberg.

Hur undviker man att bli sjuk?

– Det första rådet är att tvätta händerna ordentligt och ofta. Mitt andra råd är att hosta i armvecket. Och det tredje rådet är att stanna hemma om man har symtom.

Hur ska man tänka kring vab när barnen är sjuka? Hör Ylva Tindberg berätta mer i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.