En polisbil står parkerad på Fröslunda torg. Två polisen står utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade polisen på plats i Fröslunda. Andreas Klevstig berättar att den ökade närvaron uppskattas även av de kriminella. Hör honom berätta varför i klippet. Foto: SVT

Polisen i Eskilstuna: Kriminella uppskattar ökade närvaron

Publicerad

Införandet av säkerhetszoner i Eskilstuna har inneburit intensiva timmar för polisen. Men även en ökad trygghet i de berörda bostadsområdena.

– Även de med onda avsikter vet att risken att kontrolleras ökar, säger Andreas Klevstig, tillförordnad gruppchef inom polisen i Eskilstuna.

När säkerhetszonerna har varit på plats i lite drygt 36 timmar står polisen väl synliga på Fröslunda torg. Många som passerar torget stannar till och för att växla några ord med poliserna i uniform.

– Det har varit intensivt. Vi försöker ha en stor närvaro för att lugna ner den situation som är, säger Andreas Klevestig.

20-tal visitationer i zonerna

Han berättar att polisen under de timmar som har gått har genomfört ett 20-tal visitationer av personer som rört sig inom säkerhetszonerna.

Enligt Klevstig är det främsta syftet med säkerhetszonerna att lugna den konflikt som pågår inom den undre världen för att undvika nya våldsdåd. Hittills verkar det ha lyckats. I de bostadsområden som berörs har det varit lugnt.

– Den absoluta majoriteten av de som bor här vill inte ha med kriminalitet att göra. De ser att vi gör vad vi kan för dämpa kriminaliteten.

Enligt Klevstig uppskattar de flesta polisens ökade närvaro. Till och med kända kriminella har uttryckt sin uppskattning.

Hör honom berätta varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.