Morgan Ohlsson, områdesansvarig Gnestahem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gnestahem överväger även att använda ljudstörande apparater för att avskräcka obehöriga. Foto: Björn Gustavsson

Efter skadegörelse och klotter – nu ska området i Gnesta bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Efter anmälningar om skadegörelse, droghandel, och i vissa fall trakasserier, startar det kommunala bostadsbolaget Gnestahem ett nytt projekt tillsammans med polisen för att öka tryggheten i sina bostadsområden.

Det är framförallt kring de centralt belägna punkthusen som de mesta av brotten sker, enligt Gnestahem som gjort en undersökning i området tillsammans med Hyresgästföreningen. Framförallt rör det sig om klotter och skadegörelse, men i vissa fall även trakasserier.

– Det händer att vi fått kalla in vaktbolag, säger Morgan Ohlsson, områdesansvarig.

Tryggare portar

I projektet ”Tryggare portar” kommer bostadsbolaget att jobba närmre polisen för att kunna jobba mer med förebyggande åtgärder. Polisen kommer även öka sin närvaro.

– Vi kommer göra det svårare för obehöriga att komma in i trappuppgångar med hjälp av förbättrade låsanordningar och så kommer vi sätta upp ännu mer belysning i området, säger Morgan Ohlsson.

Trygghetsvandringar

Tillsammans med bland annat Hyresgästföreningen och socialomsorgen kommer man börja trygghetsvandra under vissa dagar i området. Bostadsbolaget överväger även att använda ljudstörande apparater som avger obehagliga ljud för att avskräcka obehöriga. Något som testats i andra kommuner.

– Vi har testat det på en plats men då hittades dem och förstördes så de måste gömmas väl om vi ska skaffa det, säger han.

Se hur mycket skadegörelse det varit i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.