Ethel Tinglöv vill att kolloverksamheten i Eskilstuna ska leva vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolloverksamheten i Eskilstuna är hotad. Ethel Tinglöv har själv varit kollobarn och jobbat som kolloledare. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ethel kämpar för att rädda Eskilstunas sommarkollon

Publicerad

Eskilstuna kommuns kolloverksamhet kan försvinna när socialförvaltningen ska spara pengar. Ethel Tinglöv älskade sommarkollo som barn och har jobbat som ledare när hon blev vuxen. Nu kämpar hon för att verksamheten ska leva vidare.

Eskilstuna kommun har haft kolloverksamhet sedan 1936 och har idag två gårdar för sommarkollo, Sågarsvedet utanför Ärla och Åshorn vid havet nära Trosa.

Som SVT tidigare har berättat riskerar verksamheterna att försvinna när socialnämnden ska få ordning på ekonomin. Den senaste ekonomiska prognosen pekar mot ett underskott på 38,8 miljoner kronor när året är slut.

Stänga Åshorn

Socialförvaltningen föreslår flera åtgärder för att få ekonomin i balans. En av dem är att lägga ner kolloverksamheten helt, alternativt att stänga Åshorn men behålla Sågarsvedet.

Ethel Tinglöv var flera somrar på Sågarsvedet som barn och har som vuxen jobbat som ledare.

– Det är bland det bästa jag har gjort. Man bidrar så mycket till barnen och deras liv, säger hon.

Namninsamling

Nu har hon engagerat sig för att rädda kolloverksamheten undan nedläggning. Tillsammans med andra har hon engagerat sig i frågan via sociala medier. Gruppen har också skrivit insändare i lokaltidningen och en namninsamling har startas.

– Vi behöver fokusera på våra barn som är vår framtid, säger hon.

Beslut om kolloverksamhetens framtid fattas av socialnämnden i Eskilstuna den 11 oktober. Vid sammanträdet avgörs även om socialtjänstens boende Hemlasås ska stängas.

Hör Ethel Tinglöv berätta mer om vad sommarkollot har betytt för henne i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.