Bland de Eskilstunabor som SVT möter är det få som bestämt hur de ska rösta, eller ens om de ska göra det överhuvudtaget. Eskilstunabon Siv Fransson tycker inte att det är lätt att veta hur hon ska rösta.
– Absolut inte! Men jag har varit dålig på att ta reda på vad de gör i Europaparlamentet, säger hon.
När det 2014 var val till Europaparlamentet 2014 deltog 51 procent av de röstberättigade i Sverige. I Sörmland var valdeltagandet högst i Trosa (54 procent) och lägst i Eskilstuna (44 procent). Det är betydligt lägre siffror än i ett riksdagsval, men mycket högre än snittet i EU som helhet.
Andelen svenskar som röstar i valet till Europaparlamentet har också ökat stadigt sedan 1995 då Sverige gick med i EU.
De politiker som sitter i Europaparlamentet röstar bland annat ja eller nej till olika lagförslag från EU-kommissionen, som kan jämföras med ett lands regering.
21 svenska platser efter Brexit
Just nu sitter 751 politiker i Europaparlamentet och Sverige har fått välja 20 av dem. När Storbritannien lämnar EU minskar antalet ledamöter till 705 och de svenska politikerna utökas till 21. Brexit innebär alltså att Sverige får ytterligare en plats.
I år finns sju sörmländska politiker med som kandidater på partiernas listor inför valet. Men möjligheterna att få en plats är inte särskilt stora eftersom platserna är få och sörmlänningarna inte står särskilt högt upp på listorna.
– Det gör att utrymmet är litet för sörmländsk representation, säger Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.
Sörmländska kandidater:
Ewa Thalén Finné (M), Mariefred
Stefan Käll (L), Katrineholm
Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), Mariefred
Lina Boy (SD), Strängnäs
Abdalahi Hassan (S), Katrineholm
Lotta Johnsson Fornarve (V), Oxelösund
Linus Lakso (MP), Eskilstuna