• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetaren Joakim Johansson är inte förvånad över att valdeltagandet är lägre till EU-parlamentet än i riksdagsvalet. Foto: SVT/TT

Statsvetaren: ”Därför är intresset för EU-valet så lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet, som bland annat stiftar nya lagar som gäller i hela EU. Men valdeltagandet i det valet är betydligt lägre än i till exempel ett riksdagsval.

När det senast var val till Europaparlamentet 2014 röstade 51 procent av de röstberättigade i Sverige. Det är betydligt lägre siffror än i ett riksdagsval, men Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola, är inte förvånad.

– Det speglar det utrymme som Europafrågorna får i samhällsdebatten, säger han.

EU-valet 2019

Vems ansvar är det att få upp intresset för EU-valet?

– Huvudansvaret har de politiska partierna även om medierna och vi forskare också har ett ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet