Emma Slagbrand, Anabelle Touminen och Amanda Dahl står framför en bokhylla och håller varsin ungdomsbok. De tycker att det är synd att allt färre ungdomsböcker ges ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fantasin får utrymme att jobba när man läser, menar Emma Slagbrand, Anabelle Touminen och Amanda Dahl på Åkerskolan i Strängnäs kommun. I klippet får du höra vad de tycker om läsning och att det ges ut färre ungdomsböcker. Foto: Otilia Bogen/SVT

Färre nya ungdomsböcker ges ut i Sverige: ”Det kommer leda till att man läser mindre”

Uppdaterad
Publicerad

Utgivningen av ungdomsböcker minskar i Sverige. Enligt siffror från Svenska barnboksinstitutet gavs bara 154 nya ungdomsböcker ut i landet under 2023, en tioprocentig minskning jämfört med året innan.

– Det beror på att de säljer så dåligt. Allt färre ungdomar läser dem. Det är sorgligt, säger Mariefredsbon och författaren Ingela Korsell.

Antalet nya svenska ungdomsböcker har minskat med mer än hälften sedan 2017, enligt Svenska barnboksinstitutets statistik. Framför allt är det böcker med svenska som originalspråk som har minskat.

Ingela Korsell är ledamot i Läsrådet som verkar för att öka läsningen i landet. Hon berättar att minskad utgivning är en del av en större, negativ spiral till följd av den minskade läsning i landet.

Barn- och ungdomslitteratur

– Ungdomar gör andra saker än att läsa. Och när de läser mindre, då blir de sämre på att läsa. När det är svårt, då är det också tråkigare att läsa, säger hon.

Kan skada demokratin

Hon varnar för att minskad läsning på sikt kan leda till ökad segregation och brist på kompetent arbetskraft.

– Den som inte är så bra på att läsa har svårare att vara källkritisk och ta del av samhällsinformation. På sikt kan det leda till en försvagad demokrati, säger Ingela Korsell.

Hon har tidigare kommit med en rad förslag för att få läsningen att öka igen. Några av dem, som till exempel att alla skolor ska ha skolbibliotek med utbildade skolbibliotekarier, är på väg att införas.

Alla ungdomar har inte slutat läsa

När SVT besöker Åkerskolan i Åkers styckebruk tror Emma Slagbrand, Anabelle Touminen och Amanda Dahl att det minskade utbudet gör att färre unga kommer att vilja läsa.

I klippet ovan hör du dem berätta om sina tankar kring läsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn- och ungdomslitteratur

Mer i ämnet