Foto: SVT

Fem mälartåg togs ur drift – inställda avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fem tåg som togs ur drift på onsdagen är nu lagade men inställda avgångar väntar troligen även under torsdagen, uppger Erik Söderberg, presschef MTR.

– Förhoppningen är att alla fordon är lagade och i drift till fredag, säger han.

Flera av Mälartågs avgångar ställdes in under onsdagsmorgonen. Fem fordon var tagna ur bruk för service på grund av ett fel på tågens hjul.

– Det är små millimeterstora platta ytor på hjulen som kan orsaka både skador på räls och andra fordon om man fortsätter ha dem i drift, säger Janne Magnusson, Mälartågs presstjänst.

Vad som orsakat skadorna är oklart.

– Skadorna fanns inte innan kylan kom, men det kan finnas andra orsaker. Nu försöker man svarva bort de platta ytorna och vi hoppas att tågen kan tas i drift så fort som möjligt, säger Janne Magnusson vid presstjänsten.

Det är oklart hur många framtida avgångar som påverkas. Att det är så många tåg som samtidigt är borta är ovanligt, menar Janne Magnusson.

– Det handlar om små marginaler, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.