Företagaren Ylva Binder i Åker visar och vatten som läcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är finansiellt ruinerad” – klippet ovan visar Ylva Binder hennes lagerutrymme som blivit fyllt med vatten efter översvämningar. Foto: SVT

Företagaren Ylva i Åker drabbad av 15 översvämningar – nu ger hon upp

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Ylva Binder i Åkers styckebruk har haft flera översvämningar sen 2021 och har inte kunnat bedriva sin verksamhet på flera år. Nu befinner hon sig i en rättstvist med Strängnäs kommun eftersom hon anser att hon inte fått hjälp.

Efter att ha spenderat flera år utomlands bestämde sig Ylva Binder att återvända till sin hemkommun och starta upp sin spritverksamhet 2016. Hon säger att det gick bra fram till 2021 då hennes fastighet drabbades av en översvämning.

– Jag trodde det var en gång men problemet bara fortsatte, säger hon.

Hon uppger att hon har drabbats av totalt 15 översvämningar och har försökt få hjälp av kommunen. Men när Ylva, enligt henne själv, inte fick något gehör på nio månader stämde hon Strängnäs kommun.

– Jag fick ingen respons och är finansiellt ruinerad, jag var desperat, säger hon.

Hon berättar för SVT att hon sedan 2021 inte exporterat några varor och att hon nu helt kommer att stoppa verksamheten även inom Sverige.

Höga flöden och skyfall

Strängnäs kommun vill inte gå in på ärendet utan hänvisar till att det är en pågående rättstvist. Men Anna Werner, chef på teknik och servicekontoret, säger att det är höga vattenflöden på flera ställen i kommunen.

Och kombinationen av höga flöden och skyfall kan skapa översvämningar. I Åkers styckebruk finns det sedan tidigare flera fördröjningsdammar där vattnet kan samlas på ett kontrollerat sätt.

Rättslig tvist

Men huruvida det finns några sådana i närheten av gamla stationsområdet vill kommunen inte svara på. I handlingar som SVT begärt ut från tingsrätten framgår det att kommunen säger att man inte har orsakat någon skada på Ylvas fastighet.

Kommunen säger att man under lång tid haft samma utformning av gatuområdet intill Ylvas fastighet och man har inte heller utfört något arbete som ska ha påverkat vattenavrinningen från gatan.

– Vi har gjort stora insatser de senaste åren i Åkers styckebruk och Mariefred på att skapa buffertdammar och åtgärder som kan dämpa flöden, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.