Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har att säga om försvarets besked. Försvarsmakten har skrivit till kommunen och sagt att flygplatsen bör vara kvar för att man vid händelse av kris och väpnad konflikt kan behöva använda civil infrastruktur. Foto: Albin Aghamn/SVT repektive Johan Nilsson/TT

Försvarsmakten begär att Eskilstuna flygplats skyddas: ”Betydelse för totalförsvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna flygplats i Kjula är av betydelse för Försvarsmakten och ska skyddas så långt det är möjligt från att avvecklas. Det skriver försvarets högkvarter till Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun undersöker möjligheterna att avveckla flygplatsen för att göra plats för nya företagsetableringar. Tidigare i våras skickade man från kommunen ett brev till Försvarsmakten för att höra hur de ställer sig till ett avvecklande, nu har försvarsmakten svarat.

Brevet kommer från infrastrukturenheten på högkvarteret i Stockholm och det talar sitt tydliga språk. Försvarsmakten skriver att en avveckling av flygplatsen påtagligt skulle motverka totalförsvarets intressen.

Militär betydelse

2015 gjorde försvaret en inventering om vilka civila flygplatser som de har ett behov av och enligt den inventeringen kom man fram till att Eskilstunas flygplats ”bör utgöra område av betydelse för totalförsvarets militära del”. De menar därför att flygplatsen ska skyddas från planer som motverkar Försvarsmaktens förutsättningar att använda flygplatsen.

Eskilstuna flygplats i Kjula byggdes från början som en militärbas och köptes av kommunen 2007. Den har varit omtvistad och Eskilstuna kommun har försökt få den såld. Men ingen har velat köpa flygplatsen och den senaste tiden har kommunen undersökt möjligheterna att avveckla den.

”Marken värd 1 miljard”

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger att marken är värd 1 miljard kronor och att det skulle gå att få fram 2 000 jobb om platsen användes till annat.

Hör vad han har att säga om Försvarsmaktens besked i klippet i spelaren ovan.

SVT har sökt Försvarsmakten för en intervju men de har avböjt medverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.