En person plockar äpplen i en äppelodling. Träden är fulla av röda äpplen, och personen håller ett äpple i ena handen medan den andra handen sträcker sig mot ett av träden. Området har grönska och ett grått molnigt väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör du dina äpplen redo för mustning. Hör Elisabeth Anderssons tips. Foto: Nova Stark/SVT

Högt tryck på musterier – tvingas säga nej till äpplen

Uppdaterad
Publicerad

Årets stora äppelskörd har lett till ett högt tryck på musterierna. Till Sörmlands musteri på Fogdö utanför Strängnäs har så många privatpersoner hört av sig om sina trädgårdsäpplen att man har behövt pausa tillverkningen.

Det har varit en stressig sensommar för Elisabeth Andersson på Sörmlands musteri. Hon har märkt av att allt fler velat göra sina äpplen till must.

– Det är framförallt många som aldrig mustat förut som kommit på att det är en intressant idé. Sen är det många som ser möjligheten att ta tillvara på sina råvaror som faktiskt finns på tomten.

Fått pausa tillverkningen

I år har efterfrågan varit så stor att musteriet fått pausa tillverkningen till början av oktober för att hänga med. Bland annat för att förpackningarna tagit slut tidigare än väntat.

– Leveransen av kartongerna är inte försenad, men jag hade ju aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här mycket. Så jag har fått beställa fler, säger Elisabeth Andersson.

När du insåg hur mycket frukt det skulle bli i år, hur gick tankarna då?

– Då tog min man tjänstledigt så att vi kan vara två och jobba, säger Elisabeth Andersson.

Så förvarar du äpplena

När det kommer till hur man ska förvara sina äpplen så att de håller sig fina längre menar Elisabeth Andersson att man helst ska låta dem hänga kvar på träden.

– De äpplen som inte hänger kvar ska man försöka förvara så mörkt och svalt som möjligt, exempelvis i en jordkällare eller i skuggan bakom huset. Det man absolut inte ska göra är att förvara äpplen i plastpåsar eller under presenningar för då ruttnar äpplena fortare.

Vad ska du tänka på om du vill lämna in äpplen till ett musteri? Hör Elisabeth Anderssons berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.