• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

En person klädd i en mörk vinterjacka står dock i en snötäckt stadsmiljö. Bakgrunden visar byggnader och parkering, med några bilar synliga. Det är klart väder med en svag sol som lyser över landskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eskilstunaungdomarnas lösningar om skärmtid och hur Ida Raabe reagerade om restriktionerna i sin telefon. Foto: SVT

Ida, 15, efter föräldrarnas regel om skärmtid: ”Får bättre sömn”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från Internetstiftelsen bråkar var tredje föräldrar med sina barn om skärmtiden. 15-åriga Idas föräldrar införde skärmtidsrestriktioner på hennes telefon, vilket innebär att apparna inte fungerar vissa tider.

– Det är jobbigt, men ändå bra, säger Ida Raabe.

I rapporten framkommer det att nästan varje barn från 8 år använder internet dagligen och att de flesta har en skärm vid läggdags.

– Man fastnar lätt, speciellt då man är mycket yngre, säger Nicole Lusth, 15 år.

De ungdomar som SVT Sörmland träffade har alla olika former av lösningar på hur de, tillsammans med sina föräldrar, gemensamt minskar skärmtiden (se klippet högst upp).

– Från början var det svårt att lägga bort mobilen, men jag tycker ändå att det har fungerat väldigt bra, säger femtonåriga Hailie Thelin.

I klippet nedan berättar hjärnforskaren Sissela Nutely hur du som förälder kan undvika bråk om skärmtiden.

En hand som skriver på ett surfplatta med en tydlig upplyst tangentbordsskärm. Bakgrunden består av en jeanstygs struktur som ger en avslappnad atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så slipper du bråk hemma, hör hjärnforskaren Sissela Nutley, i ett klipp från 2019. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.