Internetstiftelsens rapport ”Barnen och internet 2024” visar att föräldrar ser både fördelar och nackdelar med barnens skärmtid. Internet ses som en värdefull kunskapskälla, men föräldrar oroar sig för att skärmanvändning kan leda till fysiska och psykiska problem samt olämpligt innehåll.
Detta leder ofta till konflikter, särskilt med yngre barn, eftersom de gärna vill ha mer tid framför skärmarna och har svårt att slita sig från dem.
Skärm mer populärt än bok vid läggdags
Vid läggdags använder 70 procent av barnen i åldern 8–19 år skärmar, och användningen ökar med åldern. Det vanligaste barn gör på skärmen innan de ska somna är att kolla sociala medier, enligt Internetstiftelsens rapport.
– Man kan skapa mobilfria zoner i hemmet eller bestämma specifika tider då man lägger ifrån sig mobilen, säger Jannike Tillå på Internetstiftelsen.
Föräldrar positiva till digitala verktyg i skolan
Tidigare i år har skolministern Lotta Edholm (L) gått ut och medgett att satsningen på digitala verktyg i skolan var ett misstag. Hon befarar att digitala verktyg i tidiga åldrar riskerar att störa elevernas inlärning.
Men om man frågar föräldrar är många positiva till digitala verktyg i skolan, enligt Internetstiftelsens rapport. Föräldrar anser att en kombination av traditionella och digitala verktyg gynnar barnens lärande, samt att barn har olika behov och sätt att lära