Julian Yderbo, 25, är sedan några år en av de som går i bräschen för hbtq-rörelsen i Katrineholm där han är uppvuxen. Han kom ut som homosexuell för fyra år sedan och har genomgått en könskorrigering.
En resa där han upptäckt att det fortfarande finns mycket att göra för hbtq-personer i dag. Att fortsätta manifestera allas lika värde och vikten av att bryta normer.
– Man kan tro att vi kommit långt och det har vi visserligen, men under min resa har jag upptäckt att det ändå finns brister i samhället och mycket okunskap, säger Julian Yderbo.
Möter motstånd
Det har också visat sig att det finns motstånd till arrangemanget. Under fredagen startades till exempel en antipride-grupp på Facebook riktad just mot rörelsen i Katrineholm.
Sedan flera veckor tillbaka har arrangörsgruppen en dialog med polisen om vilken väg de ska gå med tåget och exempelvis huruvida det finns lösa stenar efter vägen.
– Jag blir ju förbannad och det tänder en gnista som gör att jag verkligen vill fortsätta med detta, säger Julian Yderbo.
Tågar från Stadsparken
Efter förra årets Pride-tåg, som blev lyckat med många deltagare, kände Julian direkt efteråt att orken var slut. Men tack vare god uppslutning i arrangörsleden så har lusten kommit tillbaka och årets Pride blir något av en endagsfestival.
Tåget går från Stadsparken ner till kulturhuset Perrongen vid de gamla lokstallarna där spelningar, föreläsningar och annat tar vid. På kvällen hålls också en efterfest på Safiren.
– Det ska bli riktigt kul med en heldag. Jag kommer aldrig att sluta arrangera pride.
Pride i Katrineholm
12-15: Förberedelser i Stadsparken. Bland annat invigningstalar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
15:00: Pride-tåget går från Stadsparken till Perrongen.
16-21: Aktiviteter vid kulturhuset Perrongen.
21-02: Efterfest på Safiren