Mark- och miljööverdomstolen har öppnat för en ny eluppkoppling till en så kallad ljusbågsugn hos SSAB i Oxelösund. På bilden syns en tidigare SSAB-ugn i samma anläggning. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Klart för högspänningsledning till SSAB i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall Eldistribution har fått grönt ljus för att bygga nya högspänningsledningar ovan mark till en ny smältugn hos ståltillverkaren SSAB i Oxelösund.

SSAB:s nya så kallade ljusbågsugn kan därmed kopplas upp mot elnätet, sedan Mark- och miljööverdomstolen nekat prövningstillstånd för det sista försöket att stoppa projektet, skriver statliga Vattenfall i ett pressmeddelande.

Ansökan om att få bygga högspänningsledningarna lämnades in i oktober 2020 och har prövats i många instanser. Koncessionsbeslutet bekräftades av Mark- och miljödomstolen i oktober i fjol – ett beslut som överklagades till den överdomstol som nu beslutat att inte ta upp frågan för prövning.

Enligt Vattenfall är beslutet ett viktigt principiellt ställningstagande.

”Domslutet innebär också vägledande praxis för teknikval att luftledning är förstahandsval på högre spänningsnivåer”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

SSAB i Oxelösund välkomnar beslutet och lämnar följande kommentar i ett pressmeddelande:

”Dagens besked innebär att vi kan fortsätta våra planer för omställningen av vår verksamhet i Oxelösund genom elektrifiering till fossilfri ståltillverkning. Det är viktigt och positivt besked som stärker vår konkurrenskraft. När vi har ställt om i Oxelösund kan vi minska de svenska co2-utsläppen med cirka 3 procent, vi behåller lokala jobb och vi hjälper våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp”, säger Johnny Sjöström, divisionschef SSAB Special Steels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.