Det är mellan Hedenlunda och Oxelösund som den 7,4 mil långa kraftledningen ska byggas. Tanken är att den ska leverera el till SSAB:s gröna omställning.
Vattenfalls planer är att kraftledningen ska vara luftburen – något som mött motstånd av markägare längs sträckan där ledningen ska dras. Kraftledningen har överklagats och blivit ett fall för Mark- och miljödomstolen i Nacka.
Intill den tänkta ledningen bor Sven Olsson som genom föreningen Gräv ner! i åratal kämpat för att luftledningen ska dras under jord. Efter Mark- och miljödomens beslut är han besviken.
– Det är som att gå baklänges in i framtiden, säger han och tillägger att föreningen avser att överklaga om de får prövningstillstånd i högre instans.
På onsdagen kom domen i ärendet. Domstolen konstaterar visserligen att en luftledning ofrånkomligen kommer att innebära olägenheter för den omgivande miljön. En luftledning kommer att påverka landskapsbilden, jordbruks- och skogsmark, natur- och kulturmiljö samt friluftsliv.
Problemen avviker dock inte från det normala när man bygger en starkströmsledning, resonerar domstolen, och kommer fram till att det är rimligt att en luftledning byggs. Den är förenlig med bestämmelser om bästa möjliga teknik.
I domen avvisar domstolen samtliga överklaganden och ger därmed klartecken till att luftledningen byggs.
Bakom överklagan stod ett 50-tal sakägare, varav en är föreningen Gräv ner. Enligt experter, som föreningen anlitat, är det fullt möjligt att gräva ner ledningen istället, något som Vattenfall och Energimarknadsinspektionen har ställt sig emot.
SSAB i Oxelösund välkomnar domstolens beslut.
– Med tanke på Energimarknadsinspektionens godkännande är dagens beslut viktigt för Sveriges omställning och konkurrenskraft. Eftersom vår industri står för höga utsläpp, är en omställning till fossilfri produktion helt nödvändig för att nå klimatmålen, säger Johnny Sjöström, divisionschef SSAB Special Steels.