En mättekniker som letar efter tomtrör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när mätteknikern letar efter tomtrör som markerar gränser mellan till exempel grannar, ett arbete som försvåras när inte längre Lantmäteriets kartor finns tillgängliga digitalt. Foto: Aymen Mussa/SVT

Kommuner drabbas när Lantmäteriet stängt sina digitala tjänster efter misstänkta försvarsläckan

Publicerad

Pausade byggprojekt, längre handläggningstider och minskad effektivitet. Flera kommuner runt om i landet har drabbats av problem då Lantmäteriet stängt sina digitala tjänster efter att hemliga försvarsuppgifter kan ha läckt från myndighetens e-tjänst.

Det var den 24 maj som Lantmäteriet i Gävle stängde ner flera av sina digitala tjänster efter att ha upptäckt att hemlig information funnits tillgänglig. I en enkät som myndigheten gjort med landets kommuner svarar majoriteten att de påverkats av nedstängningen.

Från tio minuter till flera veckor

Strängnäs kommun deltog också i enkäten och där uppgav man att det har blivit ökad arbetsbelastning och längre handläggningstider.

– Det är klart att det inte är bra. Det som tog tio minuter tar nu flera veckor, många har svårt att leverera det som förväntas av offentlig verksamhet, säger enhetschefen Nihad Hodzic.

Långa handläggningstider

Mätteknikern Pontus Nilsson som arbetar för kommunen säger att hans arbete försvårats när kommunen inte längre har direkt tillgång till Lantmäteriets förrättningsakter där bland annat kartor finns.

Nu måste man istället begära ut handlingarna manuellt och handläggningstiderna är långa.

– Vi har en handläggningstid på utlämnande på mellan 6-8 veckor i dagsläget, säger Åke Lundholm, pressansvarig på Lantmäteriet.

Känslig information

Enligt Lantmäteriet så finns det ingen prognos för när e-tjänsten är tillgänglig igen.

– Vi kan för närvarande inte ge någon prognos för när tjänsten är i gång. Vi jobbar för att så snart som möjligt komma igång med tjänsterna igen. Vi släpper på tjänsterna så snart vi har bedömt att det inte finns någon känslig information i tjänsterna, säger Åke Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.