En kvinna misstänks ha fått över 26 000 kronor i studiemedel utan att ha rätt till det. Nu åtalas hon vid Nyköpings tingsrätt. Foto: Jessica Gow/TT

Kvinna åtalas för CSN-fusk – ska ha använt sonens antagning till universitet i Australien

Publicerad

En kvinna från Nyköping har åtalats misstänkt för grovt bidragsbrott. Enligt åtalet ska hon ha använt sin sons antagningsbevis för att få bidrag för studier hon inte varit antagen till.

Det var under februari förra året som kvinnan misstänks ha använt sig av sonens antagningsbevis för att styrka att hon varit antagen till ett universitet i Australien.

Enligt åklagaren har det här resulterat i att studiemedel från CSN på totalt 26 462 kronor felaktigt betalats ut till kvinnan.

Hon misstänks för grovt bidragsbrott. Enligt åtalet bör brottet bedömas som grovt då en falsk handling använts.

Även sonen åtalas. Han misstänks för medhjälp till grovt bidragsbrott då han ska ha gett sin mamma beviset och därmed främjat gärningen.

De båda misstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.