Delad bild. Två människor som smeker varandras händer i en säng till vänster. Smittskyddsläkare Malin Enarsson i Sörmland till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk provtar sig efter att ha varit igång under sommaren” – se smittskyddsläkare Malin Enarsson svara på tre frågor om varför fler svenskar har könssjukdomar i augusti. Foto: SVT

Läkarens varning för tysta smittan efter sommarsexet: ”Då kan det bli riktigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Sommar, semester – och gonorré. Under sommarmånaderna ökar antalet fall av könssjukdomar.

– Man märker inte alltid att man har gonorré, därför kan man gå omkring och sprida smitta utan att man känner till det, säger smittskyddsläkaren Malin Enarsson.

Att drabbas av en könssjukdom är vanligare under sommaren, och speciellt fallen av gonorré har ökat de senaste åren.

– Gonorré har varit en sjukdom som har spridits i gruppen män som har sex med män. Men nu senaste åren har vi sett en ökning bland unga kvinnor mellan 20 och 25. Det är fortfarande en ovanlig sjukdom om man jämför med till exempel klamydia, men det kan ställa till det väldigt illa, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare vid Region Sörmland.

Finns gonorré som inte kan behandlas

Utanför Sverige finns fall av gonorré där bakteriestammarna är mer motståndskraftiga mot antibiotika.

– Då kan det bli riktigt illa. Det finns till och med bakteriestammar där inte vanlig antibiotika biter alls, att man alltså inte kan behandla gonorré.

Malin Enarsson uppmanar människor att testa sig för könssjukdomar, även om de inte har några symtom. Den som vill kan beställa hemtester via 1177.

– Att testa sig är det bästa sättet att förhindra att smittspridningen ökar, säger hon.

Vad kan hända om gonorré inte behandlas? Hör Malin Enarsson berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.