Zeb Svensson, Moa Thyrén och Anton Malm på Stenhammarskolan kommenterar Livsmedelsverkets nya riktlinjer för skolmat. Foto: Otilia Bogen

Elever om nya måltidsråden: ”Bra – annars kan barn äta vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd om vad skolorna ska servera för mat. I samband med det uppmanas skolkafeterierna sluta servera sötsaker.

Kakor, godis och läsk är inte något som hör hemma i ett skolkafé, det anser Livsmedelsverket. Där bör det främst säljas nyttiga frukostar och mellanmål.

Moa Thyrén som går i åttan på Stenhammarskolan i Flen tycker att det är bra.

Flen

– Maten i vår kafeteria är redan ganska nyttig. Det finns nyttiga mellanmål och bara lite kexchoklad, så vi håller redan på med det här, säger hon.

Hör mer om vad hon och några av hennes klasskompisar tycker om Livsmedelsverkets råd i klippet ovan.

Här är några av råden som skolorna får:

– Eleverna bör kunna välja minst en vegetarisk rätt varje dag.

– Det bör finnas minst fem olika grönsaker på salladsbordet varje dag.

– Skolan bör ta stor hänsyn till elevernas önskemål, men rätterna ska vara näringsriktiga.

– Lunchen bör serveras vid ungefär samma tid varje dag.

– Alla elever har rätt till en trevlig måltid, även om de är allergiska eller har särskilda behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flen

Mer i ämnet