Bilden föreställer en kvinna i medelåldern som böjer sig ner och får en puss av en brun Australian labradoodle. Bredvid den bruna hunden står en ljus Australian labradoodle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör får skolhundsföraren Meta Halldén en puss av Australian labradoodlen Saga. I klippet ser du hunden Flora arbeta i skolan och höra Meta Halldén berätta vad hon ser för effekter av deras arbete. Foto: Fanny Asplund/SVT

Meta har hundar som kollegor – här är Eskilstunas första skolhundsteam

Publicerad

Två skolor inom pedagogiskt centrum i Eskilstuna får sedan i november besök av hundarna Saga och Flora varsin dag i veckan. Tillsammans med föraren Meta Halldén utgör de kommunens första skolhundsteam.

Ett skolhundsteam kan exempelvis hjälpa elever med skolarbete, känslor och samspel berättar föraren Meta Halldén.

– Vi kan få igång läsning, få igång skrivande och vi kan motivera till att överhuvudtaget få in eleverna klassrummen. Saker som inte fungerar helt enkelt. Då kan man ta hjälp av en hund och mig, men mest en hund, säger Meta Halldén.

Vanligtvis träffar hon och hundarna elever som har det svårare med det sociala samspelet.

– Det lätt att prata om empati och vi pratar om mycket känslor med hundarna.

Ökat intresse

Det finns ingen officiell statistik över hur många skolhundar det finns i Sverige. Men enligt flera utbildare som SVT pratat med har intresset för utbildade sociala tjänstehundar som skolhundar, vårdhundar och terapihundar ökat kraftigt de senaste åren.

För att få läsa den utbildning som Meta Halldén läst krävs det att man sedan innan är utbildad pedagog.

– Jag älskar att vara pedagog och jag älskar hundar. Vad kan vara bättre?, säger hon.

Se Flora arbeta i skolan och hör Meta Halldén berätta vad de ser för effekter av sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.