Vilka föremål är det som ska restaureras och hur rengör man 400 år gamla saker? Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län, förklarar. Foto: Polisen/SVT

Nu restaureras de skadade regalierna från Strängnäs domkyrka av experter

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 31 juli, är det ett år sedan domkyrkokuppen i Strängnäs, där regalier till ett värde av 65 miljoner stals. Men några föremål blev kvar i domkyrkan och skadades under kuppen. De ska nu rengöras och skadorna åtgärdas.

Det handlar om Karl IX begravningsspira och Kristina den äldres begravningsspira och begravningsäpple.

– De föremål som stals blev mer skadade. Två av dem blev ganska kraftigt skadade i samband med stölden, men även de som blev kvar fick skador. Kristina den äldres äpple drog till sig en buckla efter att ha dunsat ner i golvet, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

Kuppen mot domkyrkan

Nu har ett åtgärdsprogram tagits fram för de regalier som fanns kvar i kyrkan efter stölden.

– Det här ärendet är högprioriterat vad gäller tillsynsprövning från länsstyrelsen. Det är prioriterat från alla håll och kanter.

Är smutsiga och har lösa delar

Åtgärdsprogrammet, som genomförs på ett konserveringscentrum, innebär i första hand en rengöring av föremålen och stabilisering av lösa delar och emaljer.

Föremålen beskrivs som smutsiga och då de hanterats av flera personer i samband med stölden kan ytorna även behöva rengöras från eventuellt blodstänk. Men det finns även en del äldre skador och föremålen monteras inte isär något nämnvärt av risk för värre skador.

– Grundregeln är att hellre göra för lite än för mycket. Framför allt emaljen kan skadas om man försöker räta ut skador, säger Ebba Gillbrand.

Stulna regalier ska också restaureras

Det är oklart när restaureringen blir klar.

De föremål som stals vid kuppen, de två kungakronorna och riksäpplet, har under lång tid varit hos Nationellt forensiskt centrum där de gåtts igenom noggrant för teknisk analys för att säkra spår till polisens utredning.

Enligt Ebba Gillbrandt har nu även de föremålen flyttats till konservatorns ateljé där de kommer att restaureras försiktigt.

– Tanken är att de i princip ska tillbaka till skicket de hade innan stölden, säger hon.

Innan de kan åtgärdas måste dock ett åtgärdsprogram tas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet