Polishuset i Eskilstuna till vänster på bild. Till höger är det socialchefen Elisabeth Kantor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risker och möjligheter – Så ser socialchef Elisabeth Kantor på samarbetet. Foto: SVT

Nu har socialtjänsten flyttat in hos polisen – ”unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Två socialsekreterare har fått polishuset i Eskilstuna som arbetsplats. Syftet är att förhindra att barn och unga hamnar i missbruk eller kriminalitet.

– Det blir ett tätare samarbete än de någonsin har haft innan, säger Caroline Axling, kommunikatör för polisområde Sörmland.

Hösten 2023 rapporterade SVT om planerna för ett tätare samarbete mellan polis och socialtjänst i Eskilstuna. Nu har det dragit igång.

– Det är verkligen i starten, men de är på plats och har fått ett rum, säger Caroline Axling.

”Ska vara som en brygga”

Det är två socialsekreterare som kommer att jobba på polishuset några dagar i veckan.

– De ska vara som en brygga mellan socialtjänsten och polisen. De kommer att bidra till det brottsförebyggande arbetet, vara på plats för att snappa upp om någon är på väg in i den kriminella miljön och kunna erbjuda hjälp och stöd för ungdomar.

Socialsekreterarna kommer bland annat att medverka i förhör med barn och unga, utreda behov av vård av ungdomar som sitter häktade, och erbjuda kris- och motivationssamtal. Förhoppningen är att samarbetet ska leda till en ökad förståelse för verksamheternas olika sätt att jobba.

Hör vad socialchefen Elisabeth Kantor sa om samarbetet i klippet när SVT intervjuade henne förra hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.