En man i mörk kavaj och vit skjorta står utomhus med en grönskande bakgrund av träd och gräs. Det är en solig dag med höstfärger i omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter hemtjänstskandalen i Flen får sex anställda sparken. ”Vi har agerat kraftfullt”, säger kommunchef Håkan Bergsten. Foto: Nova Stark/SVT

Sex anställda i Flen får sparken efter fusk i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I september upptäcktes missförhållanden inom hemtjänsten i Flen. Nu säger kommunen upp sex anställda och tre personer varnas.

Personalen i hemtjänstens nattpatrull misstänks bland annat ha registrerat insatser trots att de inte varit på plats hos de boende och struntat i att åka ut på larm när äldre behövt hjälp.

Flens kommunchef Håkan Bergsten menar att personalens agerande, eller brist på agerande, har inneburit problem för brukarna.

– Det har funnits incidenter som har varit tillräckligt lidande för den som varit drabbad av det och som är på helt oacceptabel nivå, säger Bergsten.

Missförhållanden

Missförhållanden uppdagades i september när arbetsgivaren Flens kommun kontrollerade inloggningar som de anställda hade gjort. Då visade det sig att anställda använt varandras id-kort.

Efter upptäckten stängdes de anställda av och kommunen inledde en egen utredning som nu har mynnat ut i att sex anställda sägs upp och ytterligare tre anställda varnas.

Efterlyser översyn

Vide Holm är sektionsordförande på fackförbundet Kommunal. Han beklagar det inträffade men efterlyser också en översyn av hemtjänstens verksamhet där arbetsgivaren tittar på arbetsbelastning, bemanning och annat.

– Sådana här saker ska ju inte kunna ske. Det här borde man fått stopp på innan. Nu måste man titta på hur det har gått till, säger Holm.

I klippet ovan berättar kommunchefen Håkan Bergsten hur kommunen agerar för att det inte ska hända igen.

Ärendet har också anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.