I dag får jägarna enbart lämna in de kött som de själva inte tänker äta upp till vilthanteringsanläggningar. Men det blir det ändring på när de nya föreskrifterna börjar gälla den 4 november.
Men för att få sälja köttet krävs att jägaren har rätt utbildning och kompetens. Första steget är kursen viltundersökare, där man bland annat lär sig hur djurens inälvor ska se ut.
– Viltundersökarens roll är egentligen att kontrollera djuret så att det inte avviker på något sätt från det normala, säger läraren Kenneth Schulze, lärare på Jägareförbundets kursgård Öster Malma utanför Nyköping.
Sedan ska man gå en kurs som enbart inriktar sig på vildsvin.
– Det är bra, eftersom vildsvinen är speciella med förekomsten av trikiner, säger jägaren Antonio Käck från Borlänge, som går viltundersökarkursen.
Kvoten: Totalt 45 vildsvin
De nya reglerna, som presenterades i veckan, ger även möjlighet att sälja vildsvin direkt till lokala butiker. Totalt handlar det om en kvot på 45 vildsvin per jägare.
– Jägaren får lämna 25 vildsvin till lokala butiker och restauranger. Om jägaren dessutom är utbildad och har anmält sig till länsstyrelsen får jägaren lämna 10 vildsvin och kött från 10 vildsvin direkt till konsument, säger Elin Häggqvist.
Samtidigt beslutade regeringen på torsdagen att jägare som säljer små mängder direkt till konsumenter ska kunna få ersättning för testning av vildsvinskött. Detta förutsatt att de har registrerat sig hos länsstyrelsen. Det handlar om analyser av trikiner och cesium-137. Tidigare har endast privatpersoner kunnat få ersättning.
Kan leda till att fler jagar
På Svenska jägareförbundet tror man att möjligheten att sälja köttet kommer att innebära att fler jagar vildsvin.
– Det är en speciell jakt med sena kvällar och kan man nu få ersättning för sitt arbete kan det locka fler, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Sörmland.