En delad bild som visar två olika sektioner. Den vänstra sektionen innehåller en stor modell av människotänder i en öppen käke med en komponent av metall, vilket indikerar att det kan vara en utbildningsmodell för tandvård. Den högra sektionen visar två personer som står på en gata med moderna byggnader i bakgrunden, omgivna av en stadsatmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns inte så bra”. 20-åringarna Ramone Movitz och Audrey Dunne i Eskilstuna är oroliga för vad tandvårdsreformen kan innebära för ungas tandhälsa. Hör också klinikchefen Dorota Svensson om riskerna med att vänta för länge med undersökningar. Foto: Robin Hult/Nova Stark SVT

Ökat tryck på Folktandvården inför sänkt åldersgräns för fri tandvård – så påverkas unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården ser ett ökat intresse bland unga vuxna att besöka tandläkaren inför att åldersgränsen för fri tandvård väntas sänkas vid årsskiftet. Nu försöker man träffa så många unga patienter som möjligt innan dess.

Från och med året då man fyller 20 år räknas man som vuxen hos tandläkaren. Då ska man betala för sin tandvård. Det tycker regeringen som vill sänka åldersgränsen för fri tandvård från 23 år till 19 år.

Om budgetförslaget går igenom börjar de nya reglerna gälla den 1 januari 2025. Eftersom regeringens budgetförslag har stöd från Sverigedemokraterna väntas det bli så.

Tandvården kallar ungdomar till undersökningar

Folktandvården är i färd med att förbereda sig på reformen. I Strängnäs kallar man så många unga vuxna man kan för att de ska hinna undersökas och behandlas innan årsskiftet.

– Vi märker att det finns ett ökat intresse. De kommer till sina bokade tider i större utsträckning. De har hört om förändringen på tv och i sociala medier, säger Dorota Svensson, klinikchef.

Får fortsätta sin behandling

Vad händer då om en 20-åring just fått en tandställning och behöver uppföljande besök efter årsskiftet? Jo, SKR har tagit fram övergångsbestämmelser som Region Sörmland kommer att följa för att inte patienter ska drabbas av den plötsliga förändringen.

– Har man påbörjat en tandreglering kommer man att få fortsätta och avsluta den kostnadsfritt, säger Dorota Svensson.

Får tandvårdsbidrag istället

Helt utan stöd blir inte de unga vuxna heller. Regeringen föreslår också en sänkning av åldersgränsen för det statliga tandvårdsstödet. Då kan unga från och med året de fyller 20 år få ekonomisk hjälp med sina tandvårdskostnader.

Men när SVT pratar med ungdomar på stan är det ändå många som oroar sig för kommande tandläkarräkningar.

I klippet ovan hör du några röster om den sänkta åldersgränsen för avgiftsfri tandvård.

Statligt tandvårdsstöd – så använder du det

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd. I det inkluderas allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.

Det som kallas allmänt tandvårdsbidrag nyttjar du genom att säga till i kassan hos tandläkaren när du ska betala, så dras beloppet av direkt. Tandvårdsbidraget förnyas den första juli varje år.

Från och med det år du fyller 24 år och till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år, men efter årsskiftet väntas det alltså betalas ut från och med året du fyller 20 år.

Från och med året då du fyller 30 år och till och med året då du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år.

Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.

Det finns också ett särskilt tandvårdsbidrag på 600 kronor per år som betalas ut till personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar.

Högkostnadsskyddet innebär att det görs ett avdrag på priset om tandvården blir dyrare än 3 000 kronor under en ettårsperiod.

Källa: 1177.se, regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.