Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) inne på Pumpenområdet i Katrineholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Pumpenområdet i Katrineholm som kommunen har köpt och hör kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) om vad som händer nu. Foto: SVT/Albin Aghamn

Pumpenområdet i Katrineholm köps av kommunen – oklart vad sanering kommer att kosta

Publicerad

Katrineholms kommun har köpt det anrika Pumpenområdet i Katrineholm. Planen är att det på sikt ska bli ett bostadsområde. Men det finns frågetecken kring hur förorenad marken är och vad det kommer att kosta att sanera den.

– Men jag är inte orolig för att det här blir en kostnad för kommunen i slutändan. Jag ser potentialen i det här området som jättestor, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).

Kommunen köper den 23 000 kvadratmeter stora tomten för 8 miljoner kronor. På senare år har platsen fungerat som företagsby och bland hyresgästerna finns bland annat ett byggföretag. Men området är kraftigt nedgånget och en vardag i september är det inte mycket aktivitet som pågår här.

Annat var det förr. 1916 grundades här AB Gustav Grönkvists Gjuterier, som senare blev AB Pump-Separator, och i de nu slitna tegelbyggnaderna fanns en gång ett av Sveriges mest avancerade gjuterier.

Fastigheter ses över

Nu när kommunen tar över området skrivs ett nytt kapitel i historien om Katrineholm som industristad. Men ännu är mycket oklart.

På sikt vill kommunen att det blir bostäder här tillsammans med andra verksamheter och förhoppningen är att några av de mest klassiska byggnaderna går att bevara.

– Nu blir det ett arbete där vi ska kolla på hur statusen på fastigheterna ser ut och vad det går att använda dem till i framtiden, säger Johan Söderberg (S).

Reservation mot beslutet

Men vad det kommer att kosta att sanera området innan det blir möjligt att bygga bostäder är oklart. Det fick Centerpartiets Inger Fredriksson att reservera sig mot beslutet i kommunstyrelsen. Men Johan Söderberg (S) är övertygad om att affären kommer att bära sig.

– Det kommer säkerligen att kosta en hel del, både vad gäller saneringsarbete och att rusta fastigheter. Men när vi har kommit så långt att vi har färdiga planer för området då kommer vi också ha en plan för entreprenörer som vill ta sig an området och bygga bostäder och verksamhetslokaler.

– Jag är inte orolig för att det här kommer att bli en kostnad för Katrineholms kommun i slutändan, utan jag ser potentialen i det här området som jättestor.

Följ med till det anrika området i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.