Kommunen köper den 23 000 kvadratmeter stora tomten för 8 miljoner kronor. På senare år har platsen fungerat som företagsby och bland hyresgästerna finns bland annat ett byggföretag. Men området är kraftigt nedgånget och en vardag i september är det inte mycket aktivitet som pågår här.
Annat var det förr. 1916 grundades här AB Gustav Grönkvists Gjuterier, som senare blev AB Pump-Separator, och i de nu slitna tegelbyggnaderna fanns en gång ett av Sveriges mest avancerade gjuterier.
Fastigheter ses över
Nu när kommunen tar över området skrivs ett nytt kapitel i historien om Katrineholm som industristad. Men ännu är mycket oklart.
På sikt vill kommunen att det blir bostäder här tillsammans med andra verksamheter och förhoppningen är att några av de mest klassiska byggnaderna går att bevara.
– Nu blir det ett arbete där vi ska kolla på hur statusen på fastigheterna ser ut och vad det går att använda dem till i framtiden, säger Johan Söderberg (S).
Reservation mot beslutet
Men vad det kommer att kosta att sanera området innan det blir möjligt att bygga bostäder är oklart. Det fick Centerpartiets Inger Fredriksson att reservera sig mot beslutet i kommunstyrelsen. Men Johan Söderberg (S) är övertygad om att affären kommer att bära sig.
– Det kommer säkerligen att kosta en hel del, både vad gäller saneringsarbete och att rusta fastigheter. Men när vi har kommit så långt att vi har färdiga planer för området då kommer vi också ha en plan för entreprenörer som vill ta sig an området och bygga bostäder och verksamhetslokaler.
– Jag är inte orolig för att det här kommer att bli en kostnad för Katrineholms kommun i slutändan, utan jag ser potentialen i det här området som jättestor.
Följ med till det anrika området i videoklippet ovanför.